Sobotka má další problém. Radovat se mohou ti, co odmítají církevní restituce

26.05.2016 8:31

Církevní restituce. Další téma, které štěpí vládní koalici. Kromě toho však také štěpí samotnou sociální demokracii. Proti sobě stojí jihočeský hejtman Jiří Zimola s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, na straně druhé je samotný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka má další problém. Radovat se mohou ti, co odmítají církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Zimola s Haškem se rozhodli dobývat hlasy voličů v krajských volbách prostřednictvím osekávání církevních restitucí. I když Sobotka ví, že by to tak mohlo být, ví, že zároveň by přestala fungovat vláda, neboť by odešli lidovci. Píší to Lidové noviny. 

Původně to byl jen Zimolův návrh, aby se finanční náhrady církvím za nevydaný majetek dodatečně zdanily, Hašek se přidal až posléze. O podporu poslaneckého klubu se prý také pokusí Jeroným Tejc (ČSSD). Stejní tři muži, kteří se po minulých sněmovních volbách pokusili odstavit Sobotku při lánském puči. Nyní však prý o vzpouru vedení nejde.

Obdobný návrh již v minulosti předložili komunisté, neprošel. Zvedl pro něj ruku jen Andrej Babiš (ANO), sociální demokraté se zdrželi a lidovci byli proti. Lidové noviny následně spekulují, že za aktivitou obou hejtmanů je nabádání ze strany hlavy státu Miloše Zemana. 

Právo poté také připomnělo restituční příběh zahradníka Josefa Lohmanna z pražských Modřan. Ten se patnáct let soudí se státem o jeden a půl hektaru, na němž má rodinné zahradnictví. Pozemek totiž může být v rámci církevních restitucí vrácen modřanské farnosti. Soudní peripetie tak pokračují. Loni dal Lohmannovi naději soudce Dušan Doubek ze soudu v Praze 4. Stát podle něj nemůže napravovat staré křivdy na církvi křivdami novými na soukromých podnikatelích. Odvolací Městský soud však rozhodl pro změnu ve prospěch Státního pozemkového úřadu, a tak Lohmann v současné době připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…