Sobotka potvrdil Junckerovi podporu ČR jeho nominaci do čela EK

26.06.2014 12:25

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v telefonickém rozhovoru potvrdil lucemburskému expremiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi českou podporu jeho nominaci do čela Evropské komise. Hovořil s ním také o prioritách České republiky pro příští komisi. Vzájemné konzultace budou pokračovat v příštích týdnech.

Sobotka potvrdil Junckerovi podporu ČR jeho nominaci do čela EK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Pro Junckera, který je kandidátem evropských lidovců, by se Evropská rada mohla vyslovit již v pátek. Právě pro takový postup je i Česko. „Česká republika upřednostňuje rychlé rozhodnutí do konce tohoto týdne, nechceme ztrácet čas dlouhými personálními spory a raději bychom se věnovali programu nové komise," uvedl Sobotka v prohlášení.

Junckerovi, s nímž chce neformálně jednat i šéf lidovců Pavel Bělobrádek, dnes Sobotka také zopakoval, že z pohledu Česka jsou stěžejními cíli pro novou komisi ekonomický růst, tvorba kvalitních pracovních míst nebo zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Zmínil také požadavek na snížení byrokracie při čerpání evropských fondů.

Zatímco jméno příštího šéfa EK se zdá být jasné a již v polovině července by jej mohl schválit Evropský parlament, Česko se zatím na svém zástupci v komisi nedohodlo. I po středečním jednání koaliční rady totiž trojice stran prosazuje své kandidáty - sociální demokracie bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO lídra své kandidátky do eurovoleb Pavla Teličku a lidovci dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…