Sobotka se prý snažil, aby se s Merkelovou o migrantech vůbec nemluvilo. Toto mu vzkazují ostatní politici

26.08.2016 10:53

Předseda ODS Petr Fiala si ve čtvrtek večer v České televizi posteskl, že předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) naplno nevyužil prostor, který se mu nabízel během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové. Ukazuje se, že Fiala nebyl jediným nespokojeným politikem, premiér to schytal i od dalších, nevyjímaje Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska (oba TOP 09).

Sobotka se prý snažil, aby se s Merkelovou o migrantech vůbec nemluvilo. Toto mu vzkazují ostatní politici
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

„Byla snaha pana premiéra a jeho týmu téma migrace nezařazovat, nakonec na něj opatrně došlo,“ řekl deníku Právo ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO). „Výsledek není překvapivý. Obě strany zkonstatovaly, že se v něčem shodnou a v něčem ne. V migraci se neshodnou. Rozdíly v názoru mezi paní Merkelovou a Českou republikou jsou větší, než jak zaznělo,“ doplnil.

Místopředseda lidovců Jan Bartošek zalitoval, že na hlubší diskusi s německou kancléřkou vlastně nebyl čas. Dáma tu byla jen pár hodin a i na tak krátkou návštěvu měla velmi nabitý program. „Mrzí mě, že si na nás paní kancléřka neudělala víc času,“ pronesl Bartošek. S prezidentem Zemanem prý souhlasí v tom, že povinné uprchlické kvóty nejsou řešením.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Celý článek naleznete zde

Předseda ODS Petr Fiala již ve čtvrtek upozornil na to, že Sobotka si řádně nepřipravil půdu před návštěvou kancléřky. Nezahájil diskusi na české politické scéně o tom, jak se postavit k brexitu a kudy by měla Evropská unie kráčet dál. Protože k takovéto diskusi nedošlo, premiér ve čtvrtek nemohl Merkelové vyložit nějaké jasné české stanovisko, za kterým by si mohl stát, vědom si podpory většiny parlamentních stran v České republice.

Šéf komunistů Vojtěch Filip zašel ještě dál. Zkritizoval Sobotku za to, že Merkelové nenavrhl zrušení sankcí vůči Rusku. „Já se nedomnívám, že návštěva měla přínos, protože pan premiér byl víc než opatrný. Ty skutečné potřeby ČR nesdělil. A to je zrušení sankcí (vůči Rusku). To je důležitá věc vzhledem k ekonomické situaci České republiky i Spolkové republiky,“ konstatoval.

Nespokojená je i TOP 09, která jinak Sobotku podporuje v proevropském směřování. Jak čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, tak stávající předseda strany Miroslav Kalousek mají za to, že návštěva mohla vypadat jinak. Digitalizaci průmyslu by měli řešit spíš ředitelé jednotlivých průmyslových podniků, a ne premiéři. Stejně tak prý nebylo úplně nutné zdůrazňovat potřebu spolupráce tajných služeb. Pokud zpravodajci dělají svou práci dobře, tak spolu komunikují již celá léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…