Sobotka v televizi znovu natřel Babiše: Bojí se, že mu kmotři zničí ANO

02.03.2014 12:21

Před několika dny se rozhořela rozmíška mezi vládními stranami ČSSD a ANO, kterou způsobil premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka svým výrokem, že hnutí ANO v Praze začali ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. Za svými slovy si Sobotka stále stojí. „A neděje se to jenom v Praze,“ přisadil si dnes v pořadu Partie na televizi Prima.

Sobotka v televizi znovu natřel Babiše: Bojí se, že mu kmotři zničí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka se nechal slyšet, že problém si zajisté uvědomuje i samo hnutí ANO, které se po právu obává, že ho kmotři zdiskreditují. „Řada bývalých aktivních politiků ODS a TOP 09 a mocných osob v jejich pozadí přebíhá k ANO,“ míní premiér.

Tito političtí přeběhlíci se podle jeho názoru ze všech svých sil snaží udržet svůj politický vliv, a protože již nemohou prostřednictvím ODS ani TOP 09, které se ocitly v opozici, vybrali si jako své útočiště právě hnutí ANO. O jaké osoby se přesně jedná, nechtěl prozradit. Podotkl pouze, že jde mimo jiné o persony, které se v současnosti nachází v hledáčku policie kvůli velkým korupčním aférám z doby minulých pravicových vlád.

Předsedkyní pražského ANO se nedávno stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla donedávna členkou sociální demokracie. Na dotaz moderátora pořadu Jana Punčocháře, zda mu nevadí, že hnutí ANO loví ve vodách sociální demokracie, odvětil Sobotka klidně, že naštěstí ono lovení není zatím nikterak hluboké. Navíc prý Kleslová se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem dlouhodobě spolupracovala, a tedy tento přesun nebyl pro premiéra nijak překvapivý.

ČSSD kmotry podle Sobotky nemá

Babiš se tehdy bránil Sobotkovým nařčením protiúderem, vzkázal mu, že pokud se někde nacházejí pražští kmotři, je to právě v řadách sociálních demokratů. „Beru to jako koaliční přestřelku, která byla vlastně zbytečná vzhledem k tomu, kolik leží před vládou práce. A noviny navíc neměly o čem jiném psát,“ hodnotil Sobotka tento střet.

Do sporu se zapojil i prezident Miloš Zeman, který oběma táborům sdělil, že jsou si kvit, protože kmotři jsou zkrátka všude. „Tak to zřejmě myslel i SPOZ,“ rýpl si Sobotka s tím, že respektuje názor hlavy státu. Že by ČSSD ale byla ovlivňována nějakými vnějšími silami či zájmy, důrazně odmítl. „Proboha, my kmotry nemáme. Jsem si jistý,“ dodal.

Sobotka jednou také prohlásil, že hnutí ANO splní svou historickou úlohu a poté se rozpadne. A nepříliš optimistický postoj k jeho budoucnosti zachovává i dnes. „Tak hovoří zkušenost, kterou s těmito uskupeními máme. Mluvím jako člen sociální demokracie, která v naší zemi existuje už 135 let a zažila řadu historických zvratů,“ prohlásil neochvějně.

Nyní prý na samotném hnutí záleží, jak dlouho uhájí svou existenci. Záleží podle něj zejména na tom, jak se bude dále profilovat a zda se více zařadí do českého politického spektra a vytvoří stabilní program. „Až tu budou 25 let v demokratickém systému, jako jsme nyní my, tak si povíme,“ nedává jim příliš nadějí.

Ukrajina si musí sama rozhodnout o budoucnosti

Řeč se stočila i k bouřlivé situaci na Ukrajině, konkrétně k ruské intervenci na Krymu. Sobotka zdůraznil, že k zásahu Ruska neexistuje jediný hmatatelný důvod. „Na místě je jednoznačná diplomatická aktivita, v níž se mezinárodní společenství postaví na stranu Ukrajiny a na stranu mezinárodních smluv,“ myslí si.

Kořeny celého konfliktu nejsou dle jeho slov etnické, jak se snaží Rusko přemluvit celý svět, ale tkví v nespokojenosti Ukrajinců se systémem vládnutí, s korupcí a klientelismem. Je přesvědčený, že nikdo v tuto chvíli nestojí o vojenský konflikt, a to ani samo Rusko. „Jsme ve složité diplomatické situaci. Stále platí, že o své budoucnosti si musí Ukrajinci rozhodnout sami, nemůže to za ně nikdo udělat ani v Moskvě, ani v Bruselu,“ míní Sobotka. Řešením podle něj není ani vojenský konflikt, ani štěpení země, ale vypsání nových parlamentních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…