Sobotka z ČSSD: Odvolání šéfa Národního je arogantní

02.08.2013 7:40

Vláda má podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky právo dělat personální změny, ale musí to dělat vkusně. Sobotka v rozhovoru v Lidových novinách říká, že zásahy, které proběhly v Národním divadle nebo Českých drahách, nejsou na místě. Zdůrazňuje, že vláda nemá důvěru, a to, že ji dostane, vidí jako málo pravděpodobné.

Sobotka z ČSSD: Odvolání šéfa Národního je arogantní
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Předsedou ČSSD se stal opět Bohuslav Sobotka

Rozhodnutí ministra kultury Balvína odvolat šéfa Národního divadla Jana Buriana nebylo prý dostatečně odůvodněné. Bohuslav Sobotka poslal Rusnokovi dopis, ve kterém žádá, aby jeho ministři do doby, než bude hlasování o důvěře, nečinili žádné zásadní personální změny.

„Odvolání ředitele ND působí velmi arogantně. Pokud si pan Rusnok chce udržet elementární autoritu, musí se zasadit o to, aby se Jan Burian vrátil do funkce,“ opakoval Sobotka v LN.

Komu se bude vláda zodpovídat?

V deníku LN Bohuslav Sobotka pokládá otázku: „Komu ti lidé vděčí za funkce ministrů a komu se budou ve skutečnosti zodpovídat? Premiérovi? Prezidentovi? SPOZ? Nebo snad vlivovým skupinám, které za touto stranou stojí?“

V rozhovoru bylo zmíněno jméno místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého, který šéfuje české odnoži Lukoilu. Bohuslav Sobotka souhlasí s názorem, že Nejedlý je bezpochyby politickým podnikatelem. Avšak zásadní problém vidí předseda ČSSD ještě jinde. „Ale hlavní problém je v tom, že když splyne vláda a prezident republiky, omezuje se kontrola. Ztrácí smysl jakákoli kontrasignace kroků premiéra či prezidenta republiky, který byl sice zvolen přímo, ale jeho mandát se tím nerozšířil,“ myslí si Sobotka.

Hlavní bude jednota

Bohuslav Sobotka potvrdil v LN, že se domnívá, že nejlepším řešením současné krize je rozpuštění sněmovny a nové volby. ČSSD má podle něj usilovat o to, aby se nevrátila vláda pravicové koalice. Zároveň však říká, že „střídání vlád nás může dostat do většího marasmu, než jaký tu byl při konci vlády bývalé koalice".

To, že Rusnokova vláda dostane důvěru, považuje předseda ČSSD za málo pravděpodobné. Na dotaz LN, zda se všech 54 poslanců bude chovat jako jeden šik, Sobotka odpověděl: „Má strategie počítá s jednotným postupem sociální demokracie. Ať už to bude jakkoli. Hlavní bude jednota.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…