Sobotku je nutno odstranit! To podle Zaorálka řekl Zeman

29.10.2013 23:03

Podle Lubomíra Zaorálka má ČSSD důvěru od voličů, kterou nechce a nesmí zklamat. Konflikt ve straně je nanejvýš nepříjemný a stranu jednoznačně poškodil, ale cítí jej nyní jako úkol „situaci zvládnout a napravit“.

Sobotku je nutno odstranit! To podle Zaorálka řekl Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle Lubomíra Zaorálka je však strana jednotná, o čemž svědčí, že oba kluby, jak senátorský, tak poslanecký, se postavily za předsedu strany Bohuslava Sobotku. Postup Michala Haška považuje za nestandardní a nedemokratický, ale strana „zní jedním hlasem“ jako reakce na krok předsednictva proti předsedovi strany. Ten byl podle Lubomíra Zaorálka iniciován impulsem zvenčí, z Hradu, proto, aby Bohuslav Sobotka byl odstraněn z funkce předsedy. Řekl to v pořadu České televize Události, komentáře.

Lubomír Zaorálek potvrdil, že nepochybuje o schůzce u prezidenta republiky. Jeden z údajných účastníků mu ji potvrdil. Měla probíhat v době, kdy se rozbíhala povolební koaliční jednání. Problémem je, že o ní nebyl zbytek předsednictva informován, předsedu strany nevyjímaje. Prezident republiky Miloš Zeman na ní údajně řekl, že „Sobotku je nutno odstranit“.

Naproti tomu plzeňský hejtman Chovanec, který svou účast na blíže neurčeném setkání potvrdil, aniž upřesnil, kdo všechno se jej vyjma jej účastnil, prohlásil, že prezident sdělil, že jmenuje předsedou vlády toho, koho mu ČSSD navrhne. Naopak podle místopředsedy strany Haška se žádná schůzka s prezidentem nekonala.

Lubomír Zaorálek předpokládá, že v „grémiu se budeme bavit s těmi, kteří se přiznali, že na schůzce byli“. Hodlá na základě těchto informací rekonstruovat průbeh setkání a pak vyvodit závěry. Jestliže někdo lhal vedení strany a veřejnosti, musí podle něj v politice skončit. „Já se stydím, že jsme se do této situace dostali,“ sociální demokracie nutně zklamala řadu lidí a situaci je nutno urychleně vyřešit, dodal.

Podle Zaorálka chce mít prezident republiky přímý vliv na politiku a chce jej prosadit skrze ČSSD. „Musíme tomuto udělat konec, takovýto způsob je nepřijatelný,“ řekl.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka může navzdory situaci v sociální demokracii na koalici ČSSD – ANO – KDU-ČSL vyrůst „jediná smysluplná a stabilní vláda“, ať již většinová koaliční či menšinová ČSSD. „Ale to neznamená, že se dohodneme,“ dodal. Cílem lidové strany je stabilní vláda na celé čtyřleté období, doplnil dále. Podle Pavla Bělobrádka má sociální demokracie čas na vyřešení své situace do zahájení schůze nově zvolené sněmovny, ale čím dříve se situace vyřeší, tím lépe. Lubomír Zaorálek by také rád viděl posun, neboť podle něj „čas tlačí, v zemi je provizorní stav“ a vláda v demisi. Čelní tvář ODS Miroslava Němcová, která deklarovala odchod své strany do opozice, předpokládá, že „prezidentova (Rusnokova) vláda tu může být klidně do května“ příštího roku.

Komentátorka serveru Aktuálně.cz Kubátová po rozkolu v ČSSD nevěří, že sociální demokracie se může nyní stát „faktickým lídrem vlády“. Politolog Lukáš Jelínek rovněž předpokládá oslabení sociálních demokratů. Ač je její koaliční potenciál veliký, o čemž svědčí snadné a rychlé námluvy s ANO, KDU-ČSL, ale i Úsvitem, Babišova a Bělobrádkova strana jsou ve výhodě, že mohou zahájit jednání v předstihu, bez nejsilnější strany a tedy na její úkor. Navíc, domnívá se, ČSSD po tomto konfliktu už nikdy nebude jako dříve, jedná se jednoznačně o vypuknutí dlouho zahlazovaného, ale o to hlubšího rozkolu ve straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…