Sociální kartu otevřeně odmítlo jen 153 lidí. Nepřevzaly ji tisíce občanů

10.01.2013 8:23

Na šedesát tisíc lidí zatím nevyslyšelo výzvu k převzetí sociální karty. Otevřeně ji však odmítlo jen 153 občanů. Nad užitečností karty však stále visí otazníky. Její platební funkci lidé zatím příliš nevyužívají. Devadesát procent uživatelů si nechává peníze z karty ihned přeposílat na svůj účet v bance. Na kartě není ani fotografie, takže její identifikační funkce je diskutabilní. K čemu je tedy dobrá?

Sociální kartu otevřeně odmítlo jen 153 lidí. Nepřevzaly ji tisíce občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Sociální karta, jejíž zavedení prosadil exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), vyvolala mezi občany vlnu nevole. Skutečností však je, že její převzetí otevřeně odmítlo jen 153 občanů. Informuje o tom server Aktuálně.cz s tím, že dalších 60 tisíc lidí prostě nereagovalo na výzvy úřadů práce a jejich karty dál leží na těchto úřadech. Podle všeho tam budou ležet, dokud si je lidé nevyzvednou. Sankce za nevyslyšení výzvy k převzetí zatím nehrozí.

Elektronické občanské průkazy

„Ve styku s úřadem práce se dosud příjemci dávek prokazovali občanským průkazem. Úředník zadal údaje do systému a ihned získal potřebné informace o občanovi. Není tedy jasné, v čem bude sKarta pro stát výhodnější, zvláště pokud ve své standardní podobě neobsahuje fotografii. Navíc u pouhé průkazky je pak zbytečná role České spořitelny, jejímž klientem se každý majitel sKarty nedobrovolně stává," píše server.

Karta nebude využívána ani jako průkazka zdravotních pojišťoven, protože na jednotné podobě těchto průkazů se shodla Evropská unie a Česká republika jako člen unie tuto dohodu dodržuje. Stát navíc zavádí elektronické občanské průkazy, takže sociální karta jen zbytečně duplikuje funkce elektronické „občanky". Sociální karty by měly postupně nahradit dnešní průkazy ZTP, ale ani tady není jasné, proč by se držitelé těchto průkazů měli stát klienty České spořitelny. Svůj smysl tak karta plní jen v případě osob pobírajících dávky v hmotné nouzi, pokud úředníci dospějí k názoru, že by mohlo docházet ke zneužití dávky. V takovém případě musí občan povinně platit kartou v obchodech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…