Soud měl s Nagyovou potrestat i všechny ostatní. Vždyť sám uznal, že porušili zákon, nechápe Ištvan

30.06.2014 19:23

V pondělí odpoledne obvodní soud pro Prahu 1 ve zkráceném řízení rozhodl o trestu pro Janu Nagyovou- Nečasovou, Ondreje Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka. Bývalá vedoucí sekretariátu premiéra Nečase měla tři vysoké důstojníky vojenského zpravodajství přimět, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku.

Soud měl s Nagyovou potrestat i všechny ostatní. Vždyť sám uznal, že porušili zákon, nechápe Ištvan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

K rozhodnutí soudu, který Janě Nagyové trestním příkazem udělil čtyřletou podmínku, u Kovandy s Páleníkem od potrestání upustil a Pohůnka rovnou osvobodil, se v Událostech, komentářích ČT vyjádřil hlavní tvůrce obžaloby, vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan.

Ištvanův náměstek Pavel Komár se již odpoledne podivil nad tím, jak stručně obvodní soud argumentoval. Ištvan k tomu doplnil, že trestní příkaz soud ze zákona neodůvodňuje vůbec, takže to je standardní situace. „U těch osvobozujících verdiktů je odůvodnění skutečně méně rozsáhlé,“ připustil.

Vrchní státní zástupce dále připustil, že jeho úřad napadne rozhodnutí soudu opravnými prostředky, aby to bylo přezkoumáno odvolacím soudem. Stále jsou přesvědčeni, že jak Nagyová, tak Páleník s Kovandou a Pohůnkem měli být potrestáni. „My jsme to rozhodnutí vzali na vědomí a jako každá procesní strana máme právo na opravný prostředek, a my jsme ho využili,“ uvedl k tomu Ivo Ištvan.

Podle něj i soud uznal, že všichni čtyři porušili zákon, u tří osvobozených pouze neprokázal subjektivní stránku. „My si naproti tomu myslíme, že věděli, co dělají,“ dodal Ištvan. Ten také nevyloučil, že v hlavním líčení mohou být předloženy i další důkazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…