Soud pokračuje v projednávání případu "červených trenýrek na Hradě"

24.08.2016 6:15

Skoro po dvou měsících se dnes Obvodní soud pro Prahu 1 vrátí k případu skupiny Ztohoven, jejíž členové jsou souzeni za vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem. Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozí za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení. Umělci vinu nepopírají, hájí se však svobodou uměleckého projevu.

Soud pokračuje v projednávání případu "červených trenýrek na Hradě"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Strany trvají na výslechu dalších svědků. Chtějí především vyslechnout policisty, kteří po akci skupiny ohledávali střechu Hradu. Jde zejména o policisty, kteří po akci performerů střechu ohledávali.

Trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu a standartu za trenýrky vyměnili. Ztohoven později oznámili, že vlajku v hodnotě 33.000 korun rozstříhali a rozdali lidem.

Podle obžaloby umělci poničili střechu, nahradit by měli i ukradenou standartu. Pražský hrad také požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy a 310.000 korun za nemajetkovou újmu. Umělci už dříve uvedli, že majetkovou škodu zaplatí, nesouhlasí však s její výší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…