Soud se bude zabývat autorstvím soch v Lidicích

05.03.2012 8:23

Krajský soud v Praze se bude v pondělí opět zabývat sporem mezi sochařem Jiřím Hamplem a Památníkem Lidice. Sochař si stěžuje na to, že na pomníku lidickým dětem pracoval se svou ženou Marií Uchytilovou, ale památník neuznává jeho spoluautorství. Informuje ČTK.

Soud se bude zabývat autorstvím soch v Lidicích
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Spor začal v roce 2008, kdy památník vedený ředitelem Miloušem Červenclem nechal bez Hamplova svolení vyměnit informační desku. Na nové už není uveden jako spoluautor. Hampl tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, který popírá jeho podíl na vzniku sousoší. Po smrti Uchytilové v roce 1989 bylo podle něj hotovo 78 z celkového počtu 82 soch. Dvě sochy prý Hampl musel lehce upravit a zbývající dvě údajně dodělával významnějším způsobem.

Soudce Vojtěch Cepl v minulosti uvedl, že bude muset kvůli doplnění důkazů vyrazit do Mariánské Týnice na Plzeňsku, Lidic na Kladensku a ateliéru sochařky v Praze, aby porovnal, jak se původní modely sousoší shodují s jeho výslednou podobou.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je srovnali se zemí v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…