Soud zřejmě vynese rozsudek nad Rittigem a Nečasovou v kauze vyzrazení informace z BIS

10.01.2017 6:42

U pražského městského soudu dnes zazní závěrečné řeči a pravděpodobně i rozsudek v kauze vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby. Podle obžaloby navedli lobbista Ivo Rittig a tehdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra někdejší šéfku sekretariátu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), aby jim prostřednictvím právníka prozradila obsah zprávy, kterou obdržel premiér. Obvinění to odmítají.

Soud zřejmě vynese rozsudek nad Rittigem a Nečasovou v kauze vyzrazení informace z BIS
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Vzhledem k funkci, kterou Nečasová zastávala, hrozí současné manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) až osm let vězení. Rittigovi, Jindrovi a právníkovi Davidu Michalovi může soud uložit maximálně tříleté tresty.

Obžaloba tvrdí, že se Rittig s Jindrou dověděli v roce 2012 od Nečasové a ministra zemědělství, že Nečas dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Nečasová zdůrazňuje, že takovým postupem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Rittig poukazuje mimo jiné na to, že odposlechy jeho schůzek pořídila policie v rozporu se zákonem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…