Soudce ÚS, který nehlasoval pro restituce: Už se nedá nic dělat

12.06.2013 21:12

Hostem pořadu Hyde park byl soudce Ústavního soudu Vojen Güttler, který označuje zákon o církevních restitucích, nebo některé jeho části, za protiústavní. Hovořil o tom, proč se mu zákon nezdá, o tom, co se mělo udělat lépe, ale zároveň vyloučil, že by bylo možné se proti restitucím ještě někam odvolat.

Soudce ÚS, který nehlasoval pro restituce: Už se nedá nic dělat
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Podle Güttlera je největší problém v tom, že vláda uzavřela s církvemi smlouvy. „Tato otázka je zatím otevřena,“ řekl. Právě s uzavíráním těchto smluv měla podle soudce vláda počkat. „Vládě se vytýká, že jakákoli příští vláda by velmi obtížně vstupovala do jakýchkoli uzavřených občanskoprávních smluv.“

Hanáková? Mouřenín

Güttler zdůraznil, že církevní restituce nepovažuje za protiústavní, pouze buď celý zákon nebo některá jeho ustanovení. „Parlament ignoroval tzv. blokační ustanovení. Podle tohoto ustanovení majetek, který byl původně ve vlastnictví církví, nelze převádět na jiné osoby, dokud nebude přijat zákon o tomto majetku,“ vyjádřil se soudce s tím, že se mělo něco dít již 20 let.

Jednu posluchačku zajímalo, jak se došlo ke konkrétním částkám a celkovému počtu navrácených nemovitostí. „Myslím, že tato věc je natolik komplikovaná, že není možné, aby byl vytvořen nějaký seznam,“ řekl Güttler s tím, že měl být učiněn kompromis, který ale on sám neobjevil.

Soudce je přesvědčen, že verdikt ÚS nelze zvrátit u jakéhokoli jiného soudu. „Kdo by byl tím oprávněným, kdo by si stěžoval u Evropského soudu pro lidská práva?“ vyloučil, že by bylo možné, aby se k němu odvolával stát – ten totiž lidská práva nemá. Kterýkoliv občan také ne, protože se ho církevní restituce bezprostředně netýkají.

Güttler se vyjádřil i ke konci ministryně Aleny Hanáková. "Dnes odvolaná ministryně Hanáková je v případě církevních restitucí tím mouřenínem, který splnil úkol a může jít," myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…