Soudce manipuloval se spisem, vyvázl velmi mírně. Trest mu navrhoval šéf, který mu svědčil na svatbě

30.07.2020 8:59

Soudce Alexandr Sotolář byl kvůli kauze Opencard odvolán z funkce předsedy senátu. Trest mu navrhoval jeho nadřízený Libor Vávra. Server iRozhlas.cz se na případ podíval podrobněji a zjistil, že Vávra byl svědkem na Sotolářově svatba. Během kárného řízení se to však nezmiňovalo.

Soudce manipuloval se spisem, vyvázl velmi mírně. Trest mu navrhoval šéf, který mu svědčil na svatbě
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Soudce Sotolář usedl na kárnou lavici v polovině července kvůli manipulacím s protokoly, jichž se dopustil v ostře sledované kauze Opencard. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) chtěla, aby mu byl kárným senátem odebrán talár, šéf Sotoláře Libor Vávra požadoval trest mírnější - odvolání z funkce předsedy senátu. Nejvyšší správní soud rozhodl dle Vávrova požadavku, a tak Sotolář soudí dál.

Na propojení Sotoláře a Vávry poukázala jedna z odsouzených v kauze Opencard, Eva Vorlíčková. „Celý soud ví, že Vávra šel dokonce Sotolářově manželce – také soudkyni – za svědka na svatbě, a všichni se tam tím baví,“ uvedla. Vávra na tom však nevidí nic špatného. Potvrdil, že na svatbě svědčil, prý před šesti lety, ale podrobnosti si nepamatuje.

"Během kárného řízení se to nezmiňovalo. Proč by mělo?“ sdělil. O tom, že to zaznít mělo, je přesvědčen expert Nadačního fondu proti korupci Ondřej Závodský. Zároveň je přesvědčen o tom, že Sotolář je lump, protože vpisoval do protokolu účelové glosy namířené proti obžalovaným.

Šéf kárného senátu Aleš Roztočil naopak o Vávrově roli pochybnosti nemá. "Jakákoli podjatost je ale podle mě vyloučena. Neměl jsem pocit, že by chtěl Vávra Sotolářovo jednání omlouvat. Kdyby nepodal kárný návrh, mohl Sotolářovi například udělit výtku a tím by byl jakýkoli kárný postih zcela vyloučen,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …