Soudce posílal lidi do vězení. Teď si může jít sám sednout na šest let

20.05.2014 16:48

Bývalý litoměřický soudce Josef Knotek opět stanul u soudu. V úterý se totiž odehrálo další kolo líčení v úplatkářské kauze, ve které je Knotek hlavním obviněným. Knotkův obhájce zpochybnil důkazy a požaduje zproštění obžaloby.

Soudce posílal lidi do vězení. Teď si může jít sám sednout na šest let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další stání soudu s Martinem Bartákem. Jako svědek vypovídal expremiér Mirek Topolánek

Josef Knotek čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státního zástupce Radima Dragouna přijal úplatky výměnou za podmínečné propuštění z vězení a další výhody. Dragoun proto pro něj požaduje šest let vězení. „Co se týče trestu, bylo potřeba zohlednit, že obžalovaný Knotek se této činnosti dopouštěl delší dobu v řadě skutků. On byl tím styčným bodem mezi skupinou klientů, kteří jeho ústy oslovovali přímo jeho či další pracovníky soudu, aby docházelo k určitému ovlivňování soudních řízení,“ zdůvodnil svoje stanovisko.

Knotkův obhájce Pavel Polák naopak soudu navrhl zproštění obžaloby. Důvodem má být nezákonné provedení odposlechů, k nimž by tím pádem nemělo být přihlíženo. „Ve dvou bodech obžaloby není žádný důkaz svědčící o porušení zákona, u dalších dvou by spíše mohlo jít o kárné provinění,“ uvedl.

Kromě Knotka jsou v úplatkářské kauze obviněni ještě zapisovatelka Jiřina Šindelářová, soudce Ladislav Jelínek a dva Knotkovi známí. Jelínkovi státní zástupce navrhl tříletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky a zapisovatelce Jiřině Šindelářové za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby dvouletý trest vězení podmíněně odložený na tři roky.

Obžalované Antonína Kühna a Michala Motejla, kteří soudce podplatili, by měl soud podle státního zástupce potrestat dvěma lety vězení s podmínkou na tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …