Soudní znalci, kteří pochybí, budou potrestáni, slibuje Ministerstvo spravedlnosti

01.08.2014 10:57

Rozpory ve znaleckých posudcích, které mají soudcům pomoci rozhodnout o vině či nevině obžalovaného, se vyskytují ve stále vyšší míře. Není výjimkou, že soudci dostanou na stůl dva protichůdné posudky. Ministerstvu spravedlnosti došla se zavedenou praxí trpělivost a rozhodlo se trestat znalce, kteří pochybí.

Soudní znalci, kteří pochybí, budou potrestáni, slibuje Ministerstvo spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

Ministerstvu spravedlnosti se není co divit. Dosavadní praxe mezi znalci je totiž podle zjištění MF Dnes téměř děsivá. „Znám mnoho případů, kdy u soudu byl znalecký posudek, který byl v rozporu i se základními fyzikálními vlastnostmi. Ačkoliv v soudní síni seděli tři právníci – soudce, státní zástupce a obhájce – nikdo s tím nic neudělal,“ popisoval Aleš Vémola z Vysokého učení technického v Brně.

Kontrolování posudků odborníky

„Chci, aby nás soudy důsledně informovaly, pokud v řízení narazí na dva protichůdné posudky. My se takovou věcí budeme zabývat. Zjistíme, který ze znalců pochybil, a budeme ukládat odpovídající sankce,“ vysvětloval MF Dnes záměry Ministerstva spravedlnosti náměstek Robert Pelikán.

K nápravě situace by ministerstvu měla pomoci kontrola posudků ověřenými kapacitami v jednotlivých oborech. „Bez toho se to neobejde. Ale jsme přesvědčeni, že se to bohatě vyplatí, už vzhledem ke zrychlení soudních řízení. K tomu totiž ta možnost spolehnout se na posudek povede,“ poukazoval náměstek Pelikán na pozitiva kontrol. Za pochybení by znalci mohli dostat pokutu. V krajním případě jim hrozí i vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Máslo na hlavě má i Ministerstvo spravedlnosti

Soudci plán ministerstva vítají. Podle MF Dnes ale zároveň poukazují na to, že vinu na současné situaci v oblasti soudního znalectví má i samo Ministerstvo spravedlnosti, které se údajně problematice desítky let nevěnovalo.

„V podstatě se obvykle omezuje na formální stránku věci, věcná správnost se neposuzuje s odůvodněním, že k tomu ministerstvo nemá potřebnou odbornost. Chybí také systematická spolupráce se soudy, které nám případy, kdy se setkají s podezřelými posudky, obvykle nehlásí,“ hájil ministerstvo náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …