Soukup má škodolibý nápad, který ředitele ČT nepotěší. Bude další žaloba?

24.05.2019 18:29

Ve včerejším vysílání satirického pořadu Týden podle Jaromíra Soukupa na TV Barrandov se Soukup opět rozohnil. Diváci tak mohli spatřit návrh, který má Soukup pro generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, také „Tenisák boye“ Michala Haška a došlo i na vtipy. Soukup tak přednášel, jaký je rozdíl mezi politiky a holuby či co se odehraje, když se u výslechu na detektoru lži sejdou „staré známé firmy“ Kalousek, Rath a Bakala.

Soukup má škodolibý nápad, který ředitele ČT nepotěší. Bude další žaloba?
Foto: Repro ČT1
Popisek: Soukup a „Tenisák boy“ Michal Hašek

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí
„Vítejte u Týdne podle Jaromíra Soukupa, pořadu, kterým zcela překvapivě provází Jaromír Soukup, kterého můžete znát třeba taky z Arény Jaromíra Soukupa, Duelu Jaromíra Soukupa, Instinktů Jaromíra Soukupa a z dalších šestnácti pořadů, kde se všude objevuje jméno Jaromír Soukup, mně to nějak, mně to tak nějak dělá dobře,“ započal Soukup vysílání svého humorem protkaného pořadu a podotkl, že se právě jeho pořady „navždy zapíší do televizních dějin“ a to vedle takových klasik jako Chalupáři, Nemocnice na kraji města nebo Jů a Hele.

Následně si Soukup položil svou oblíbenou otázku: „Co byste chtěli vidět v České televizi?“ A vzápětí podotkl, že je jeho „mírná nevůle vůči České televizi docela známá“. „Já bych teda od nich chtěl vidět objektivní zpravodajství. Neaktivistické moderátory a taky občas nějaký film nebo seriál,“ shrnul Soukup „své nadšení“ pro Českou televizi a jal se vysvětlovat, co ho zase k této stálici mezi jeho tématy přivedlo. „Nedávno jsem viděl Nemocnici na kraji města, už po čtyřicáté osmé a přesně za to platím koncesionářský poplatky, abych viděl tisíci sto osmdesátou reprízu seriálu Nemocnice na kraji města, který už jsem koneckonců jednou zaplatil, tehdy jsme ho zaplatili my všichni,“ vysvětloval, co jej opět na ČT vzedmulo a pokračoval v její kritice.

„Česká televize má rozpočet 7 miliard korun, a tak nějak nevidím, že by nám ty investované koncesionářské poplatky vracela,“ popisoval své znechucení Soukup s tím, že „reprízuje sebe sama pořád dokola a dokola a dokolečka a dokola“.

A pak Soukup vytáhl „veřejnoprávní komiks“, který Česká televize nedávnou představila „s velkou pompou“. „Znáte ten pocit, když čtete věc, a vůbec nevíte, o čem to je?“ shrnul Soukup své pocity z komiksu, který má ukazovat zpravodajství ČT převedené do stylizované formy.

(FOTO: Repro TV Barrandov, Soukup a „veřejnoprávní komiks“)

Česká televize na svých stránkách uvádí, že zvolený formát má k českoteleviznímu obsahu přilákat generaci mladých, která doma často ani nemá televizor. „Témata pro zpracování do podoby kresleného příběhu vybírá redakce na základě řady kritérií – zejména obsahového a vizuálního. Komiksy vznikají z reportáží odvysílaných například v pořadech Události a Události v kultuře. K výrobě jsou použity aplikace, které fotkám z videí dodají komiksový vzhled a které z takto získaných obrázků vyrobí samotný komiks. Reportáže jsou převzaty v plném znění a použity jsou pouze odvysílané záběry,“ uvádí dále ČT.

Zde můžete vidět ukázky komiksu, o kterém se Soukup zmínil:

Soukupa v souvislosti s komiksem napadlo, že by ČT mohla vydávat rovnou i knížky, a hned přihodil nápad, který by se asi generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi příliš nelíbil. Soukup totiž ukázal návrh na autobiografickou knihu s názvem „Petr Dvořák: O čem sním, když nezačerňuji faktury“. Soukup tak mířil na téma faktur České televize, které již ve svých pořadech probíral na začátku tohoto roku. Název knihy má pak shodnou úvodní frázi s knihou premiéra Andreje Babiše „O čem sním, když náhodou spím“.

(FOTO: Repro TV Barrandov, Soukupem navržená autobiografická kniha Petra Dvořáka)

Pak se Soukup vrátil ke komiksu a k tomu, že má zpravodajství ČT přiblížit mladým lidem, podotkl: „No ono to totiž není taková legrace, když máte zákon o České televizi, tak tam je, co ta Česká televize má dělat, napsáno, a když za to utrácíte ty koncesionářské poplatky, tak musíte být trochu opatrný, aby vás pak jako ‚nelízli‘, že to budete utrácet za něco jiného, než ten zákon dovoluje, tak na to vymysleli ‚tuhle tu koninu‘.“ Soukup se i podivoval, proč místo toho, aby dělali pro mladé lidi komiks, radši Česká televize ze své podstaty neudělá své vysílání atraktivnější pro toto mladé publikum. „Ona to není legrace, takhle utratit 7 miliard ročně,“ řekl.

A nakonec k tématu Soukup satiricky doplnil, že onen komiks je prý „zbytečnější než existence Jirky Paroubka“.

Ve druhé polovině pořadu se následně mluvilo o tom, komu dal přízvisko „Tenisák boy“, o Michalu Haškovi. „To byl svého času vysoký funkcionář sociální demokracie, taky byl několikrát, myslím, ministrem, ale už si nepamatuju čeho, ale něčeho určitě,“ představil Soukup dosti svérázným způsobem bývalého stínového ministra zemědělství. „Tenisák“ prý Haškovi říkali lidé, kteří „ho moc nemuseli.“

(FOTO: Repro TV Barrandov, Soukup a „Tenisák boy“ Michal Hašek)

Soukup svým vyprávěním o „dlouholetém sběrateli funkcí“ Michalu Haškovi uvedl zprávu, že se Hašek nyní vrací zpět jako poradce předsedy ČSSD Jana Hamáčka a pracuje na Ministerstvu vnitra. Hašek dle Soukupa „nikdy nepřičichl, jak vypadá reálný svět“, ale upřesnil, že Hašek „opravdu vystudoval práva“. „On měl nějaký divný doktorát, ale ta práva vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně, což je dobrá univerzita, a když tam někdo vystuduje práva, tak to musel nad tou knihou sedět, oni mu to tam nedají jen tak. A pak ten doktorát, ten dělal někde na Slovensku, ten mu tam asi dali jen tak,“ objasňoval Soukup Haškovo studium.

Na rozdíl od Marka Bendy, který nic nedělal, kromě toho, že seděl v Poslanecké sněmovně, prý Hašek pracoval, prohlásil moderátor. Nato započal Soukup osvětlovat, co musí zvládat běžný politik, a došlo na „sosáček“. „Musíte mít vždycky připravený sosáček a vědět, jak se s tím zachází,“ pokračoval Soukup. Prý to není nic jednoduchého, jelikož existuje zákon o zadávání veřejných zakázek a „politici se svým sosáčkem musejí manévrovat, aby dosáhli na med“.

„Některý mají nejen brčko, ale úplně ‚hovnocuc‘,“ pobavil Soukup publikum a dodal i vtip: „Víte, jaký je rozdíl mezi politikem a holubem? Žádný. Oba dva poserou, co vidí, a nesmějí se střílet.“

A závěrem pak Soukup stačil ještě jeden, ve kterém figuruje Kalousek, Rath a Bakala. „Rath, Bakala a Kalousek jsou vyslýchaný na policii. Policista se ptá vyslýchaných ‚starých známých firem‘ na detektoru lži: ‚Za jak dlouhou dobu si za pomocí úplatků vyděláte na BMW?‘ David Rath říká: ‚Tak záleží, tak dva tři týdny.‘ Bakala: ‚Tři týdny? Dvě tři hodiny.‘ A Kalousek: ‚Já bych řekl, tak dva tři roky‘ Policajt povídá: ‚Tak dlouho?‘ A Kalousek říká: ‚No, ale, dyť BMW není tak malá firma, že jo‘.“

Celý díl pořadu můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…