Zeman vyslal hodně silný úder směrem k demonstracím: Nejde jim o Benešovou! Řada podivných zjevů, které tam vystupují...

16.05.2019 21:45

Týden s prezidentem. Pravidelný pořad Jaromíra Soukupa, kdy vítá hlavu státu Miloše Zemana. Tentokrát byl pořad předtáčen v Lánech v úterý kvůli návštěvě Zemana v Maďarsku. I tak přišla na přetřes aktuální témata jako například demonstrace za nezávislost justice.

Zeman vyslal hodně silný úder směrem k demonstracím: Nejde jim o Benešovou! Řada podivných zjevů, které tam vystupují...
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Několikrát jsem se pokoušel odnaučit kouřit. Zdražení cigaret, případně tabákových výrobků je považováno za cestu, jak se sníží počet kuřáků. Je to empiricky prokázáno. A totéž je, jde-li o lihoviny. Zdražením omezíme, alespoň částečně, tuto neřest. A bude to slušný příspěvek do státního rozpočtu,“ uvedl Zeman k prvnímu tématu, navýšení spotřební daně u lihovin a cigaret, které povede ke zdražení.

Následovala Zemanova slova o rozpočtu, kdy se samozřejmě podle svých slov chystá předstoupit v rámci schvalování rozpočtu před poslance v dolní komoře. 

Hnutí ANO slavilo sedmé narozeniny od svého vzniku, jak je prezident hodnotí? „Je to velký úspěch, který je zapotřebí ocenit, pokud nejsme závistiví. Toto hnutí má ještě rezervy, a to především v počtu členů, a tedy i v budování místních organizací. Teď se například stalo, že Andreje Babiše nepustili do Litomyšle, a ukázalo se, že tam Andrej Babiš nemá svoji základnu, a takových míst může být více,“ uvedl Zeman.

Prezident Zeman se následně svěřil s tím, že uznává rozdělení politického spektra na pravicové a levicové. „U Andreje Babiše slyšíme, že je strana pro všechny, takže není ani pravicová, ani levicová. Také paní Čaputová na Slovensku je všeobjímající... nu, tak uvidíme, jestli tenhle směr, já tomu říkám bez jakéhokoliv pejorativního označení všeobjímající, jestli se prosadí vedle toho tradičního dělení na levici a pravici, nebo ne,“ dodal.

Anketa

Byl podle Vás Jiří Fajt odvolán z čela Národní galerie oprávněně?

95%
3%
hlasovalo: 6973 lidí
Téma, o němž poté moderátor Jaromír Soukup s prezidentem Zemanem hovořil, se týkalo odvolaného ředitele Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha a následné nabídky, které se mu dostalo. Od dočasného ředitele Morávka dostal Fajt nabídku postu finančního ředitele. Důvodem je podle všeho zákon. „Je to velmi absurdní. Mohli mu určitě nabídnout jinou profesi, třeba kurátora. Finanční ředitel je v tomto případě komické, ale asi se počítalo, že to pan Fajt odmítne, což se také stalo,“ sdělil. A přešel k tématu evropských voleb a plakátů a billboardů, které se před nimi objevují. Rýpl si do kandidátky Kateřiny Jacques, která má ve sloganu, že Čínu v Evropě nechceme. „Čína se do Evropy nehrne,“ poznamenal prezident.

Své pak hlava státu řekla i k demonstracím proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové. „Blíží se evropské volby. A řada podivných zjevů, které vystupují na těchto akcích, tak představuje v podstatě skupinu lidí, která byla poražena ve svobodných volbách. A teď se snaží mobilizovat tyto stoupence nikoliv kvůli Marii Benešové, ale kvůli tomu, aby šli k eurovolbám. Tak ať tam jdou a ukážou, jaká je jejich reálná síla,“ poznamenal prezident. Soukup mu pak vyjmenoval, kdo všechno Milion chvilek pro demokracii financuje – lidé, kteří podporovali Jiřího Drahoše v prezidentské volbě, organizace Aiesec, TOP 09 či ODS. „Máte pravdu, že je to financováno neziskovými organizacemi. Ze státního rozpočtu se teď platí neziskovkám 26 miliard korun. Vůbec si nejsem jist, jestli všechny neziskové organizace stojí za to, aby byly financovány ze státního rozpočtu,“ dodal. 

Zeman se poté vyjádřil k osobě nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové i státního zástupce Ivo Ištvana. Zdůraznil, že Benešová je odvolávat nechce, ale že možná těmto třem lidem doporučí, aby se více věnovali své práci a méně poskytování rozhovorů. 

Prezident je některými médii kritizován, že omezil své cesty do krajů. „Je zajímavé, že mě kritizují ti, kteří si předtím stěžovali na to, jak jsou moje cesty nákladné,“ uvedl. Následně se obul i do novinářů, kdy v každém deníku vyjmenoval pár jmen, kvůli nimž si daných titulů neváží. 

Závěrem se Zeman vyjádřil k armádě a zadávání zakázek na výběr armádní techniky, což kvituje. „Byl bych nerad, aby naše armáda znovu obnovila jezdectvo. Důstojníci se tomuto mému výroku zasmáli a nepochopili hlubší význam, že existují zastaralé typy techniky... ač jsem laik a netroufám si mluvit do všeho, s potěšením jsem zaznamenal, že v akvizičním plánu se počítá s bojovými drony,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …