Špičky vládní koalice budou řešit daňové slevy i tzv. finanční ústavu

29.02.2016 6:16

Koaliční rada by se měla dnes po jednání vlády vrátit k návrhu KDU-ČSL, aby všichni živnostníci mohli uplatňovat daňovou slevu na děti a partnera. Hovořit by se mělo i o tzv. finanční ústavě, zákonu o neziskových nemocnicích, tarifech elektřiny podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nebo inkluzi ve vzdělávání.

Špičky vládní koalice budou řešit daňové slevy i tzv. finanční ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Návrh podobný plánu lidovců se projednává i ve Sněmovně, kde ho předložil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Předloha obnovuje slevy na manželku a děti i pro ty živnostníky, kteří využívají při výpočtu daně z příjmů výdajové paušály. Paušály slouží k tomu, aby podnikatelé nemuseli dokládat podrobně veškeré daňové výdaje. Pokud živnostník uplatní výdaje paušálem, nemůže nyní ve většině případů slevu na manželku a děti využít.

Zatímco návrh ODS na začátku února nedoporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor, realizaci plánu lidovců ministr financí Andrej Babiš (ANO) podmínil na konci ledna hlavně přijetím zákona o elektronické evidenci tržeb. Svůj stěžejní projekt koalice ve Sněmovně prosadila 10. února, když obstrukce opozice obešla stanovením pevného termínu hlasování.

Finanční ústava má omezit zadlužování státu

Takzvaná finanční ústava, tedy ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, má zavést hlavně omezení pro zadlužování státu, které vyžaduje i EU. Vládní návrh omezuje i výši zadlužení obcí a krajů. Předpis již rok projednává Sněmovna a k jeho prosazení potřebuje vládní koalice i hlasy opozice. ODS a TOP 09 deklarovaly ochotu normu podpořit, avšak na její podobě se zatím poslanci neshodli.

Zákon o neziskových nemocnicích měl být podle legislativního plánu ministerstva zdravotnictví účinný už od letošního ledna. Má mimo jiné obsahovat přílohu, kde budou vyjmenovány nemocnice, které se stávají neziskovými. Vzniknout má státem garantovaná síť. Nemocnice by měly jistotu smlouvy se zdravotní pojišťovnou a byly by osvobozeny od daní z příjmu.

Hovořit by koaliční špičky podle informací ČTK měly i o návrhu nového systému tarifů pro platbu elektřiny od ERÚ. Ten zkritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle analýzy ministerstva průmyslu a obchodu by znamenal zdražení pro více než 38 procent domácností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…