Špidla: EU se nelíbí, jak kontrolujeme dotace. Proto "stopka"

28.02.2012 7:42

Evropská unie hrozí zastavením všech dotací Česku. Proč? Protože i za hranicemi si všímají, že se europeníze u nás podivně ztrácí a plýtvají. Podle expertů může Česká republika přijít na dotacích celkově až o 300 miliard korun.

Špidla: EU se nelíbí, jak kontrolujeme dotace. Proto "stopka"
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Zatímco ve vládním rozpočtu se snaží premiér Nečas a jeho kabinet získat peníze, jak to jde – například dalším zvyšováním DPH, nezdá se, že by se řešilo, že z české republiky odejde až 300 miliard korun, které by Češi na dobré projekty mohli dostat až do roku 2013.

Problém je s českými auditory. Každý z 26 evropských programů v ČR má mít svého auditora. Tito auditoři však nejsou nezávislí, ale podřízení šéfům programu a ministrovi či hejtmanovi. Místo toho, aby dohlíželi na to, zda se peníze z evropských fondů nerozkrádají, tak spíš budou takovéhle aktivity krýt, nebo o nich mlčet, budou-li iniciovány přímo jejich vedoucími.

„Evropská komise má obecné výhrady k českému auditnímu systému. Hrozí kvůli tomu zastavením všech programů, i když jen dočasně,“ upozorňuje pro Mf dnes bývalý eurokomisař Vladimír Špidla.

To, že problém s nezávislostí auditorů existuje, potvrdilo i ministerstvo financí, které připravuje změny dosavadního uspořádání kontroly evropských peněz. Právě ministerstvo financí je odpovědné za styk s účetním dvorem.

Česko dráždí Unii už dlouhodobě kauzami, které se kolem evropských peněz točí. Ať už je to ministerstvo školství a jeho projekty OKNO, SPORT a KREDO, které musel ministr Dobeš zrušit, nebo předělat. Na školství hrozí, že se nevyčerpá částka 50 miliard.

Dalším problémovým ministerstvem je ministerstvo dopravy a kraje také mají své problémy. V Jižních Čechách jdou k soudu úředníci regionální rady za podvody s dotacemi. Po kontrole přišlo o peníze 177 žadatelů z 630.

Nejnověji se chystá obvinění i na ministerstvu vnitra. Tam jsou podána čtyři trestní oznámení na bývalé vedoucí pracovníky z let 2008 až 2010. Dopustili se podvodů s evropskými penězi, jako je například 80 tisícový plat pro řidiče, který vozil kastrůlky s jídlem. I vnitro má dva miliardové projekty z evropských fondů, které mohou být pozastaveny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…