Spisovatel se zamyslel nad dnešní KSČM. Ideologii prý opustila, ale demokracii nesnáší pořád

07.10.2017 17:21

Klinický psycholog, polyhistor, publicista, spisovatel a nakladatel Bohumil Sláma na svém blogu na serveru Aktuálně.cz varoval před rizikem, které pro naši společnost představují komunisté.

Spisovatel se zamyslel nad dnešní KSČM. Ideologii prý opustila, ale demokracii nesnáší pořád
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na Výstavišti v Praze-Holešovicích pořádali komunisté tradiční slavnost Haló novin

Čeští komunisté prošli určitou proměnou. Ze zapálených zastánců komunismu, socialismu a marxismu se změnili v pragmatičtější politiky, kteří těží z toho, že už čtvrt století nemohli předvádět svou moc.

„Hodně se změnili, snad až na lásku k Rusům. Přitom je dnes jasné, že nás po roce 1945 nepoškodil ani tak komunismus,jako jeho ruská verze. Stalinovým odmítnutím Marshallova plánu (kde bychom dnes byli?) počínaje, procesy padesátých let pokračujíce a okupaci a „normalizací“ po roce 1968 konče, naši komunisté podléhali ani ne tak vlastní jako ruské režii. To, že se jí přidrželi i po roce 1989, bylo ovšem už jen jejich vlastním rozhodnutím. Obětovali jí i to údajně nejpodstatnější a co mají ve svém názvu, komunismus: dnešní ruská – Putinova politika nemá s komunismem nic společného. Putin své odpůrce likviduje stejně tvrdě, jak to dělali naši komunisté, než byli v roce 1989 svrženi. Vzhledem k tomu, že Putin se snaží co může, aby poškodil a ohrozil Západ, politika KSČM (stejně jako politika našeho prezidenta) zavání vlastizradou,“ píše Sláma.

Celý komentář naleznete zde

Komunisté prý také těží z toho, že dosud přesně nepopsali, jak si představují novou verzi socialismu. Kapitalismus je přitom podle klinického psychologa přirozenějším zřízením, neboť vychází z lidské mentality. Socialismus je naproti tomu utopií a každá utopie je podle Slámy nebezpečná. Socialistický ráj je nedosažitelný. Kapitalismus už by ustaven a funguje, podle autora jen tu a tam potřebuje korigovat. Každý, kdo je členem KSČM nebo tuto stranu volí, by se nad tímhle vším měl zamyslet. A neměl by přitom zapomínat na to nejpodstatnější.

„Ideologie KSČM je (stejně jako jí vždy byla a stále je ta ruská) principiálně antidemokratická,“ zdůrazňoval ve svých úvahách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…