Spisovatelka varuje před médii: Nežerte, co vám cpou. Přestanete se cítit jako dobytek

31.07.2013 10:50

Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková na stránkách serveru Britské listy přemítá o současné politické situaci v článku "Krevní obraz české společnosti". Důvěra a úcta k lidem, kteří mají zastupovat občany v Parlamentu, je zničena, píše autorka. Na otravě společnosti se podle ní podílejí také média, jejichž propagandistickému vlivu lidé podléhají.

Spisovatelka varuje před médii: Nežerte, co vám cpou. Přestanete se cítit jako dobytek
Foto: Archiv LP
Popisek: Lenka Procházková

Dávno již prý tomu, kdy první polistopadové volby rehabilitovaly slovo občan a slovo poslanec. Po krátkém vdechnutí kyslíku se jeho přívod zase uzavřel, píše Procházková, jedna z iniciátorek petice proti církevním restitucím. Spisovatelka odkazuje k článku novináře Ferdinanda Peroutky "Zklamané iluze" z roku 1932, který jako by přesně seděl na situaci v dnešním Parlamentu.

"Víme, co má být. Ale to, co má být, není. Kdo jiný než poslanci měl být strážcem morální autority Parlamentu? " ptá se Peroutka ve svém textu. "Parlamentní machři, kteří se o nic tak nestarají jako o zmechanizovaný boj mezi stranami, ukázali se zcela neschopnými pochopit, jak intenzivně reaguje veřejnost proti každému zjevu korupce v Parlamentě," pokračuje novinář. "Veřejnost, vidouc tuto lhostejnost, udělala značně nepříjemný závěr: Asi kradou všichni," dodává.

Je tu možnost. Ale chce to odvahu

Podle Procházkové působí osmdesát let starý Peroutkův text, jako kdyby jej napsal v těchto dnech. Veřejnost má prý nyní jen dvě možnosti: Buď bude dál platit za to, co v politickém ringu probíhá, nebo nekoukatelný match odpíská.

Jenže právě druhá možnost podle spisovatelky předpokládá zdravý rozum a taky odvahu, což je prý kombinace, která byla z povahy našeho národa průběžně vymítána. "Dnešní krevní obraz české společnosti, pokud by se dal zkoumat nějakým mikroskopem, by ukázal nedostatek bílých krvinek, oněch hlídačů zdravého prostředí, zato bychom mohli pozorovat přemnožení bakterií a parazitů," píše obrazně Procházková.

Mediální propaganda, lůza a dobytek

V současném krevním obrazu národa se podle autorky textu dá vypozorovat i otravná přítomnost těžkých kovů. A jednou z příčin otravy jsou prý i média. "Zatímco v době normalizace si lidé vypěstovali psychickou imunitu vůči každodenní propagandě, dnes jejímu umrtvujícímu vlivu podléhají. Závislost na pravidelných dávkách jedu už z mnohých udělala narkomany, mátohy bez vůle, kterým se veřejnoprávně přezdívá voliči," tvrdí. Ti, kteří se vlivu médií dokázali vymanit a udržet si kritické myšlení, jsou prý označováni za lůzu.

A prvním krokem ke zlepšení "krevního obrazu naší společnosti" je podle Procházkové detoxikační kúra. "Až odmítneme žrát to, co nám chovatelé cpou, přestaneme se cítit jako chovný dobytek," píše bez servítek. "Okysličená krev obnoví i zakrnělou činnost mozku. Myšlenky, které potom přijdou, nás sezvou k jednomu debatnímu stolu. Zdá se to naivní? Je tedy racionálnější nedělat nic a nechat odpovědnost za zlepšení krevního obrazu těm zázračným léčitelům, kteří jej zpustošili do nynějšího stavu?" uzavírá spisovatelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…