Splnil se mi sen, vyznal se po ocenění od prezidenta fotograf Jan Saudek. Obával se prý uličky hanby před Hradem

01.11.2019 18:13

Prezident Miloš Zeman 28. října udělil Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění) fotografovi Janu Saudkovi, který si jí velmi cení. „Vyznamenaní od prezidenta je můj splněný sen. Obával jsem se uličky hanby. Jsem obyčejný muž, který měl štěstí,“ říká v rozhovoru pro XTV.cz ke svému ocenění umělec.

Splnil se mi sen, vyznal se po ocenění od prezidenta fotograf Jan Saudek. Obával se prý uličky hanby před Hradem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Saudek, světoznámý fotograf

Hned v úvodu se Saudek rozplýval nad tím, že od prezidenta převzal státní vyznamenání. „Dodnes z toho mám velkou radost,“ řekl fotograf, který po světě už získal několik nejrůznějších vyznamenání.

Jedno z nich je například francouzský Řád umění a kultury, ani to ale prý nepředčí vyznamenání, které dostal od Miloše Zemana. „Je to nesrovnatelně víc než francouzské vyznamenání, protože já jsem Čech a dostal jsem ho ve své vlasti,“ říká Saudek.

„Dostal jsem jej ale od prezidenta, který byl zvolen při řádné volbě většinou národa, to se nedá vzít. To nebyl jako Novotný, ke všemu ochotný. Nevěřím, že by tam byly nějaké podvody,“ dodává.

Svou účást na samotném ceremoniálu popisuje jako věc radostnou, protože byl v těsné blízkosti prezidenta a měl možnost jej pečlivě pozorovat. „Poprvé v životě jsem ho potkal, jeho projev byl spatra a byl bezchybný. Není to „vlezdoprdelismus“ a podlézání, ale obdiv. Poplácal jsem prezidenta po rameni, to bylo z čisté radosti, nic neuctivého,“ popisuje své pocity Saudek.

Večírek to byl podle jeho slov úžasný. „Bylo to radostné uvolnění – ten Hrad, ta vojenská pompa, hudba. Úžasné. Bylo to velice krásné a dokonale sestavené. Veledůstojné,“ neskrývá Saudek nadšení z ceremoniálu.

Prozradil, že na základě ocenění dostal pouze příjemné gratulace, což nečekal. „Dostal jsem gratulace a jsem šťasten, že mi nikdo nenadával, protože několik mých přátel nejsou spokojeni s našimi představiteli. Ale ti se neozvali. Čekal jsem dokonce ze stranytěchto lidí, že půjdu uličkou ponižující hanby, ale bylo to v největším pořádku,“ říká spokojeně fotograf.

Prozradil také, jak se k tomu postavili i jeho synové a dcery. „Krásné bylo, že den nato jsem potkal jednoho svého vnuka, mimořádně hezkého chlapce, jedenáctiletého, šel ke mně a stisknul mi ruku, i když kašel na politiku a nějaké dědky. Velmi dojemné. Nejstarší syn mi nepopřál. Ten mne soudí,“ podotýká s tím, že jej to však nemrzí. „Je mi to naprosto jedno, jestliže se syn postaví proti otci, je to zavrženihodné,“ míní Saudek.

Velmi jej ale prý dojalo, když ho při procházce kolem řeky dvě starší dámy přátelsky objaly. „Pár pánů mne zdravilo, dokonce nějaký chlapec zastavil auto a šel mne pozdravit. Byl jsem ve své zemi a zdravili mne spoluobčané,“ říká umělecký fotograf.

Vyznamenání od prezidenta zároveň vnímá jako veledůležitou věc, která je pro něj nakopnutím a bude mít vliv na jeho další tvorbu. „Je to nesmírně povzbuzující do další práce. Začal jsem dnes ráno malovat. Vyznamenaní od prezidenta je můj splněný sen. Jsem obyčejný muž, který měl štěstí,“ uzavírá fotograf Jan Saudek.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…