Společný fond s Čínou. Nebudeme do něj posílat státní peníze, říká Sobotka

06.11.2016 6:10

Země východní a střední Evropy a Číny dnes u příležitosti společného summitu ve formátu 16+1 vytvořily investiční fond na podporu společných projektů. Oznámili to představitelé států během dnešních jednání v Rize. Podle státníků ho vedle Číny podpoří Lotyšsko, Polsko a Česká republika. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že do fondu nepůjdou peníze z českého státního rozpočtu, ale od privátních investorů, píše ČTK.

Společný fond s Čínou. Nebudeme do něj posílat státní peníze, říká Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka novinářům řekl, že o fondu se hovořilo už dlouho. Schůzky v tomto formátu probíhají od roku 2012, letošní ročník hostí během tohoto víkendu Lotyšsko. „Diskutovalo se, že by bylo dobře, aby v rámci formátu 16+1 existoval nějaký finanční instrument, který by mohl podpořit některé projekty," uvedl.

Česko podle Sobotky iniciativu vítá, ale nebude do fondu posílat státní peníze. "Je možné, že určité privátní subjekty z ČR budou participovat na financování fondu a podílet se na rozhodování o tom, jaké projekty z tohoto fondu budou podpořeny," dodal český premiér. Iniciativa je na privátních investorech, dodal.

Lotyšský předseda vlády Máris Kučinskis na úvod dnešního summitu řekl, že fond bude založen dnes a participovat na něm budou Lotyšsko, Česká republika a Čína. Ostatní jsou podle něj vítání. Fond představil i čínský premiér Li Kche-čchiang, který zmínil mezi současnými podporovateli místo Lotyšska Polsko.

Schůzka ve formátu 16+1 se letos koná popáté. S Čínou na nich diskutuje 11 členů Evropské unie a pět dalších zemí z Balkánu. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…