Spolupracovník Jakuba Jandy mluvil v ČT o ParlamentníchListech.cz. Podívejte se, co vám TV neukázala

16.01.2017 6:44

O ParlamentníchListech.cz se debatovalo v pořadu Newsroom na ČT24, jehož hosty byli profesor mediálních studií Jan Jirák a také politolog brněnské Masarykovy univerzity Miloš Gregor. Reportáž s kritikou přichází v době, kdy sama Česká televize má problém s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli neobjektivnosti.

Spolupracovník Jakuba Jandy mluvil v ČT o ParlamentníchListech.cz. Podívejte se, co vám TV neukázala
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Mají politici vlastnit média?“ vrátil se pořad ke schválenému zákonu lex Babiš. „Od vstupu do politiky jsem nikdy nezískal žádnou výhodu, že jsem se choval podle zákona o střetu zájmů, a proto budu bojovat za svoje práva,“ podotkl k tomu ministr financí Andrej Babiš (ANO), mimo jiné majitel vydavatelství MAFRA.

Zákon se však zatím nedotýká internetových médií. I z toho důvodu může být v klidu senátor Ivo Valenta, jenž vlastní 70 % vydavatelství OUR MEDIA, a. s., pod něž spadají ParlamentníListy.cz. Sám Valenta přiznává, že v redakci nikdy nebyl, bere to jako součást svého byznysu. „Budu se snažit z toho udělat větší mediální dům, aby to mělo nějakou přidanou hodnotu pro případný prodej,“ podotkl Valenta, jenž by mediální dům prodal v tom případě, že by chtěl svůj senátorský post obhajovat. Jirák pak k zákonu poznamenal, že není příliš systémový. „V zásadě si myslím, že ke změně, kterou bychom mohli považovat za převratnou, nedojde,“ uvedl. 

Facebookové stránky pořadu najdete ZDE.

Jak se následně Gregor pustil do kritiky ParlamentníchListů.cz, zmínil především údajné chybějící zdrojování, ověřování pravdy a manipulační techniky u tématu zahraniční politiky. Jirákovi pak vadilo to, že server neuvádí ve článcích o senátoru Valentovi skutečnost, že je majitelem vydavatelství. „Myslím, že by bylo korektní, kdyby to bylo uvedeno,“ řekl.

Anketa

RRTV kritizuje Českou televizi za nevyváženost. Co s tím?

hlasovalo: 9695 lidí

Analýza Newton Media, na kterou pak ČT24 upozornila, ukázala, že o Valentovi server ve sledovaném týdnu psal osmkrát, kdežto konkurenční server iDnes.cz dvakrát. Z analýzy však zároveň vyplývá, že ParlamentníListy.cz mají vyvážené zpravodajství například v otázce ruského prezidenta Vladimira Putina, kdy o něm informovaly negativně 20x a pozitivně 17x. Server iDnes.cz pak o Putinovi napsal osm negativních zpráv a jen jednu pozitivní. Obdobné je to v případu české hlavy státu Miloše Zemana, kdy počet negativních i pozitivních zpráv se u ParlamentníchListů.cz shoduje (11), kdežto u iDnes.cz pozitivní zprávy převažují – 4 : 1. 

Česká televize, která se v reportáži snažila poukázat na nevyváženost zpráv na ParlamentníchListech.cz, sama v těchto dnech řeší problém, kdy ji napomenula Rada pro rozhlasové a televizní vysílání za neobjektivnost při informování o amerických prezidentských volbách.  

Gregor pak závěrem pořadu poukázal na svou studii o údajných technikách manipulativních médií, která se, jak jinak, opět věnuje PL. „Neřekl bych, že se ParlamentníListy.cz nějak liší od zpravodajských serverů. Jen bych řekl, že nejsou příliš seriózním serverem. Velice často se zde objevovaly manipulativní techniky, titulky byly psány velice emotivně, i na úkor obsahu. Server bych označil jako mediální populismus,“ podotkl. 

Zmínil pak především časté hraní s emocemi. „Když se podaří ve čtenáři vzbudit emoce, je ten článek pak sdílenější, lidé si o tom více povídají. Server se podle studie dost často snažil uprchlíky rámovat, vzbudit strach,nenávist a hrůzu z toho, co přijde,“ dodal s tím, že v tématech Ukrajina či Sýrie „... se ParlamentníListy.cz snažily naopak upozadit tato témata, kdy se snažily říci, že to není takový problém,“ podotkl. „Ve chvílích, kdy se bavíme o zpravodajství, mělo by se jednat o faktickou přesnost,“ řekl závěrem. 

„Jedná se o snahu několika jedinců zviditelnit se na úkor ParlamentníchListů.cz. Jde o propagandu proti nám. Nemá to z mého pohledu žádnou vypovídající hodnotu,“ uvedl ke studii ředitel OUR MEDIA Jan Holoubek.

Co v pořadu nezaznělo: Studie o PL? Ve spolupráci s Jakubem Jandou. Politolog Gregor? Přednášející na akci TOP 09

Politolog Miloš Gregor připravoval studii ve spolupráci s think-tankem Evropské hodnoty, kdy ji dokonce na tiskové konferenci představoval sám zástupce ředitele think-tanku Jakub Janda. Think-tank Evropské hodnoty je za svou snahu vykládat zahraniční politiku a značkovat své odpůrce coby agenty Kremlu hojně kritizován. S kritikou proti němu vystoupila i akademická obec v článku „Podivné postupy Evropských hodnot. Mluvme o bezpečnosti, ale bez ideologie“, který vyšel na Lidovkách.cz. V něm kritizuje působení think-tanku, jehož nejvýraznější tváří je zmíněný Jakub Janda, jakožto ideologické a odborně problematické.

Na Gregorův výzkum pak Janda navázal svým výzkumem, kdy sepsal materiál „Fungování českých dezinformačních webů“. Tuto studii již vydal think-tank Evropské hodnoty bez hlavičky Masarykovy univerzity, ale zato s otevřenou podporou poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu, v němž zasedají za Česko zákonodárci KDU-ČSL a TOP 09. 

A právě s topkou je částečně spjat i Gregor. Byl totiž přednášejícím na akci sdružení TOPAZ, což je think-tank strany TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…