Stačí na to tužka a papír? Komentátor Pečinka řízl do kauzy „chytrá karanténa“

30.07.2020 16:22

Chytrá karanténa nefunguje, kritizoval Jan Hamáček ministra zdravotnictví Vojtěcha. A toho, jak funguje či nefunguje tzv. chytrá karanténa, si všímá i komentátor Bohumil Pečinka z Reflexu. Kritizuje také zřízení nové Rady vlády pro zdravotní rizika; podle něho tím jen Babiš maskuje debakl.

Stačí na to tužka a papír? Komentátor Pečinka řízl do kauzy „chytrá karanténa“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Pečinka připomíná, že do 25. května spadalo vytvoření chytré karantény pod Ministerstvo obrany. Jenže po konfliktech mezi náměstkem Prymulou, ministrem Vojtěchem a epidemiologem Maďarem se chytrá karanténa přestěhovala do gesce Ministerstva zdravotnictví. „Systém současně garantoval Babišův blízký člověk a vládní zmocněnec pro informační systémy Dzurilla,“ připomíná Pečinka. A také to, že po pár měsících prohlásili někteří experti i ministr vnitra Hamáček, že systém je v troskách.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
Rozpad Pečinka demonstruje na výroku jisté hygieničky, podle které s klesajícím počtem případů na trasování kontaktů stačí „tužka a papír“. „Namísto softwaru propojujícího různé prvky řízení jsme se tím ocitli v 19. století,“ myslí si komentátor Reflexu. Podle něho chtěl Andrej Babiš zahladit stopy a tak byla ustanovena Rada vlády  pro zdravotní rizika, která chytrou karanténu převzala. Místopředsedy jsou Vojtěch a Hamáček, řízení se vrací do rukou armádě, Pečinka to tedy nazývá ústupem do „předtím opuštěných pozic“.

Podle Pečinky to takto být nemá, měla by být svěřena jednomu ministerstvu s jedním odpovědným ministrem. „Takhle funguje vláda, takhle se řídí stát. Ne přes podkomise, nadkomise a premiérova nedělní youtuberská videa,“ stěžuje si a podotýká, že řešením je u Babiše vždycky osobní nasazení. Takhle se ovšem podle Pečinky stát řídit nedá. A poukazuje, že například představa, že by Angela Merkelová zasedla v čele komise na vývoj softwaru a postupu chytré karantény, je nepředstavitelná.

Pečinka i věští temnou budoucnost, pokud bude systém rozříštěný a přijde podzimní vlna viróz. „Kdo bude ty lidi testovat?“ ptá se. „Vznik Rady vlády pro zdravotní rizika je tak jen způsob, jak zamaskovat debakl vlády v oblasti protiepidemiologických opatření. Ruku v ruce s tím jde záměr s půbilionovým deficitem zalít celý ten průšvih do peněz,“ shrnul komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…