Starosta Nového Bydžova: Celá myšlenka sociálního začleňování je naprosto chybná

09.09.2013 17:02

Starosta Pavel Louda (ODS) vyzývá k řešení romské otázky již řadu let. Vláda a politici podle jeho slov ale reagují jen tehdy, když se potřebují zviditelnit. Vedení města se tak rozhodlo řešit problémy samo. Jak se osvědčila koncepce, kterou si vytvořili a jaké řešení by preferoval on sám? Zaměřili jsme se také na sociální služby v Novém Bydžově a nejen to.

Starosta Nového Bydžova: Celá myšlenka sociálního začleňování je naprosto chybná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice v Novém Bydžově

Pane starosto, ve městě by mohl rozjet výrobu Ústav jaderných paliv. Vzniklo by tak dvě stě nových pracovních míst. Místní však sepsali petici, a tak radnice o investora přišla. Jaké jsou vaše pocity? A jde podle Vás o definitivní ukončení projektu?

Na to není téměř co říct! Aktivitou jedné zastupitelky naše město přišlo o zásadní rozvojovou příležitost. Nabídka UJP byla naprosto jedinečná v tom, že by přinesla práci vysokoškolsky vzdělaným technikům. Naše generace za prací většinou dojíždí, ale ti mladí nám utíkají z města pryč!

Vyzýváte k řešení romské otázky. Několikrát jste se také obrátil na ministra vnitra. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal? A především jaké řešení byste preferoval?

Vláda a politici reagují jen, když se potřebují zviditelnit. Město udělalo mnoho kroků a opatření, některá (např. kamerový systém) jsou podpořená dotací, která ale pokrývá jen část potřebných výdajů. Řešení je v legislativě. Musí tam být pro slušné a poctivé lidi obranné mechanizmy, aby nebyli nucení jen přihlížet zneužívání dávek a krádežím a neměli strach.

Jak se osvědčila v praxi koncepce, kterou si město vytvořilo pro řešení problémů s nepřizpůsobivými? Dal byste v této oblasti nějaké rady ostatním starostům, které trápí podobné problémy? 

Předně je nutné si uvědomit, že celá myšlenka sociálního začleňování je naprosto chybná. Musíme usilovat o nastavení a dodržování pravidel pro všechny stejně! Jde přece o soužití, nemůže být jedna skupina ve výhodě! Naše koncepce spočívá zejména v komunikaci a ve ztrátě anonymity. Vzájemně o sobě víme, a pokud něco skřípe a řekneme co, dokážou to Romové v komunitě sami částečně regulovat. Rada starostům je jedna – musíme společně tlačit na legislativce, aby se něco konečně změnilo a stát nechránil marast. A tím nemyslím jenom na Romy.

Problémy s kriminalitou a výtržnosti opilců podle královehradeckého deníku došly tak daleko, že jste přistoupil k varování místních obyvatel. Co je podle vás příčinou, a neobáváte se eskalace sociálního napětí?

Problém je samozřejmě v kumulaci nepřizpůsobivých v našem městě a také v letním období – teplé a dlouhé noci. Flámovat k nám přijíždějí lidé ze širokého okolí. Moji výzvu k občanům uchopila média a zbytečně zveličila. Výzvu jsem zveřejnil, aby si všichni uvědomili, že riziko je větší a nepodceňovali preventivní bezpečné chování. A také proto, aby Ti problémoví viděli, že situaci monitorujeme a máme nástroje pro jejich umravnostnění.

Městu se v první polovině roku podařilo úspěšně realizovat kamerový systém. Jak se Vám nakonec podařilo vyřešit problém s financováním? A na kdy chystá město další etapu výstavby kamerového systému, tentokrát v severozápadu města?

V současné době připravujeme další etapu, většina rizikových lokalit tak bude pokryta. Jedná se z hlediska bezpečnosti občanů o významný nástroj, proto ho z větší části financujeme z rozpočtu města. Dotace v této etapě je 350 tis. Kč, což je asi 14 % z  výdajů na druhou etapu.

Přes pět milionů korun bude radnice investovat do oprav jednoho z domů města na Dukelské třídě. Vznikne tu šest malometrážních bytů pro sociálně slabé rodiny. Podle tajemnice úřadu je o bydlení velký zájem. Neuvažujete tak i o dalších investicích do sociálního bydlení? A neplánujete také investovat do stavby nového bydlení? Je to potřeba?

V Dukelské třídě vzniknou byty s regulovaným nájemným, které budou obsazovány obyvateli s nižšími příjmy. To jsou podmínky dotace, ze které bytový dům v Dukelské ul. rekonstruujeme. Na podmínky Nového Bydžova však „pražské“ regulované nájemné je v podstatě stejné jako v jiných městských bytech a nízké příjmy má na Bydžovsku většina obyvatel.  V nových bytech můžou bydlet např. mladé rodiny, kde vydělává jen jeden, nebo mají nižší příjmy. Často se těmto bytům říká startovací byty, ale nechceme typ uchazečů nijak omezovat. Investovat do bydlení bude město i nadále. Požadované jsou u nás zejména pozemky pro rodinné domy a seniorské byty. Pro záměr seniorského bydlení město vykoupilo domy v centru města v havarijním stavu, zde se již projektuje a připravuje žádost o dotaci. Pro rodinné domy se městu podařilo vydražit objekt bývalé pily, zde vznikne celá zóna pro bydlení.

Pokud se pozastavíme u sociálních služeb, domníváte se, že jsou ve městě dostatečně zajištěny? Jaká je jejich dostupnost?

Město je zřizovatelem DUHA o.p.s., která pokrývá zásadní potřebu sociálních služeb občanů našeho města a regionu. Sociální oddělení našeho úřadu plní funkci koordinační a poradenskou – v případě potřeby dalších specifických služeb, např. azylového bydlení zajistí potřebným tuto službu jinde. Domnívám se, že sociální služby jsou ve městě plnohodnotně pokryty.

Práce na stavbě nového přestupního autobusového terminálu by měly skončit závěrem roku. Kompletně má nová investice stát pětatřicet milionů korun a stavba Pomohou jí dotace regionální rady NUTS II Severovýchod. Ovlivnily ale problémy kolem regionálního programu Severovýchod, které kraj řeší, stavbu terminálu nebo případně jiné investice?

S regionální radou řešíme administrativní problémy, a to neustále. Evropské peníze s sebou nesou byrokratický moloch. Když je chceme, nezbývá než sklopit hlavu a vydržet to. Změna vedení regionální rady nás však nijak významně neovlivnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…