Starosta Rakovníka: Hnutí ANO je pro ODS velkou konkurencí

28.11.2013 15:07

Co je podle jeho názoru třeba udělat, aby se ODS podařilo obnovit punc pravicové strany? A do jaké míry je pravicovou stranou podle jeho názoru hnutí ANO? I on sám neúspěšně kandidoval do sněmovny. O jakou změnu se chtěl zasadit, co jej nejvíce trápí a jaké jsou naopak nyní jeho priority do budoucna? S tím, ale i se svým receptem na úspěšné čerpání dotací se svěřil Zdeněk Nejdl (ODS) našim stránkám.

Starosta Rakovníka: Hnutí ANO je pro ODS velkou konkurencí
Foto: redakce
Popisek: Zdeněk Nejdl

ODS skončila s nejhorším výsledkem v historii voleb do sněmovny.  A i přes poměrně vysoké procento preferenčních hlasů jste neuspěl ani vy osobně a výsledek je pro vás velkým zklamáním. Co to podle vás ale znamená pro stranu do budoucna? Domníváte se, že se ji podaří obnovit důvěru a přízeň voličů? Jak?

Domnívám se, že obnovit důvěru a přízeň voličů bude těžké, ale snad se to podaří. Bude důležité, jaké bude vedení ODS po kongresu, jak bude mediálně vystupovat, jak důsledně bude hájit program, který je podle mého názoru dobrý. 

Jak velkou konkurencí je podle vás nyní pro ODS hnutí ANO, které skončilo těsně za vítězem voleb? Podle vašich slov za tímto úspěchem stojí přesvědčení lidí, že dovedou udělat pořádek. Nemyslíte ale, že bude mít politika hnutí vliv na preference ODS? Hnutí se totiž profiluje jako pravicová strana a zřejmě část pravicových voličů ji skutečně na úkor ODS hlas dala. A do jaké míry je podle vás ANO skutečně pravicovou stranou?

Hnutí ANO je určitě velkou konkurencí. Politiku hnutí a její případný vliv na preference ODS lze v současné době hodnotit velice obtížně, neboť až jeho konkrétní zapojení se na vládní a parlamentní úrovni ukáže, jak se hnutí ANO vyrovná s realitou, zda naplní očekávání voličů. Názor si budu dělat průběžně na základě konkrétních postojů hnutí k řešení konkrétních problémů. Program hnutí naznačuje, že máme dost společného i přesto, že několikrát svůj volební program a svoje sliby upravovalo. Zda je hnutí ANO skutečně pravicovou stranou, se teprve ukáže. 

V polovině ledna čeká ODS kongres, na kterém bude volit nového předsedu. Koho byste vy osobně preferoval?

Pokud tam budu, předpokládám, že se rozhodnu na místě, podle toho, jak mě kandidáti přesvědčí. Možná mě některý kandidát přesvědčí dříve.  Dnes mám dva favority, paní Němcovou a pana Fialu.

Byť následující otázka není relevantní, kdybyste se do sněmovny dostal, co byste chtěl změnit? Jaké problémy vás nejvíce trápí a měly být řešeny již dávno?

V současné době může i v Rakovníku vzniknout problém s ubytovnami. Je nutné vyřešit problém s příspěvkem na bydlení, aby nemohl být zneužíván podnikavci. Na úrovni obce není zase tolik problémů, které mě trápí a které by mohla vyřešit sněmovna. Politici ve sněmovně by měli více vnímat podněty Svazu měst a obcí ČR. Starostové ví, co je trápí, a ví, co by jim pomohlo. Mělo by jít ještě více peněz od státu přímo do rozpočtu obcí dle předem stanovených a spravedlivých pravidel než prostřednictvím různých a někdy nesmyslných dotací.  

Jaké jsou vaše osobní priority do budoucna? Chtěl byste příští rok obhájit mandát starosty? S jakým cílem? Co je podle vás třeba ve městě změnit nebo zde občané nejvíce postrádají?

Rád bych do zastupitelstva opět kandidoval, rád bych kandidoval za ODS jako lídr na starostu. Mým cílem je, a vždy bylo, zajistit v rámci zákonných možností, které má město k dispozici, fungující ekonomiku, dostatek pracovních míst, fungující centrum cestovního ruchu Rakovnicka, město s moderními a plnohodnotnými službami pro své obyvatele, bohaté svými tradicemi, moderní a funkční infrastrukturou a kvalitním životním prostředím. Myslím si, že se toho ve městě moc měnit nemusí, je na co navazovat, je potřeba rozumně investovat, podporovat vše, co má smysl a co si lidé přejí a zaslouží. V Rakovníku dobře funguje nemocnice, obnovila se výroba piva. Rakovnický pivovar investoval do výroby piva a opravy nemovitostí. Pokud někdo postrádá aquapark, nebo vodotrysk na náměstí, musí někam jinam, zatím na to nemáme.

Předpokládám, že nyní je vaší prioritou rozpočet na příští rok. Jaký předpokládáte, že bude? Jste optimista? Jaké je bilance za letošní rok? A jaký vliv měla na rozpočet novela RUD?

Rozpočet na příští rok bude asi obdobný jako v letošním roce. Propad v příjmech z hazardu, který vzhledem k platné zákazové vyhlášce očekávám, bude, doufám, nahrazen vyššími daňovými příjmy. Jsem proto optimista, mohlo by to být lepší. V letošním roce je plnění za deset měsíců v souladu s předpokladem. Novela RUD měla na rozpočet vliv, který jsme očekávali. Daňové příjmy budou v letošním roce asi o 16 milionů vyšší než v roce 2012.

Rakovník je poměrně úspěšný v čerpání dotací. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Je pravda, že jsme byli již 7x úspěšní při podání žádosti z ROPu, jednu žádost jsme ještě podali. Šest projektů již bylo proplaceno, ve financích to znamenalo 70,5 milionů dotace. U dalších dvou projektů by dotace mohla být v součtu okolo 10 milionů. Dotace jsme získali i z OPŽP a MMR. Rozhodně je důležité vnímat všechny podněty a nápady. Následně je důležité mít připravené kvalitní projekty a mít kvalitní zaměstnance, kteří vše okolo dotací sledují, připravují. Udržitelnost projektů, na které jsme čerpali ze SROPu, již skončila. Věřím, že i podmínky ostatních programů splníme.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…