Starostka Berouna: Volby na jaře příštího roku jsou reálná možnost

16.11.2013 10:21

Žen v politice ubývá. V čem vidí starostka Šárka Endrlová (NEZÁVISLÍ BEROUŇÁCI) příčiny a preferovala by ve vysokých funkcích více žen? V čele Berouna je od roku 2011 a brzy po nástupu do funkce aktivně vystupovala proti plánovanému průzkumu a následné těžbě břidličných plynů na svém území. Během dvou let již dvakrát musela řešit následky povodní. Rozhodnutí stát se starostkou ale nelituje a příští rok by chtěla mandát obhájit. Jaké priority a jaké cíle má nyní do konce volebního období?

Starostka Berouna: Volby na jaře příštího roku jsou reálná možnost
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci)

Předčasné volby jsou za námi a do sněmovny se dostal historicky nejvyšší počet stran. Jak vy osobně hodnotíte výsledek a prozradíte nám váš tip na další vývoj? Domníváte se, že vznikne stabilní, konstruktivní vláda?

Ráda bych si myslela, že ano. Obávám se ale, že další nákladné volby na jaře příštího roku jsou reálná možnost. Výsledek právě proběhlých voleb dle mého ukazuje, že voliči jsou z politiky a zejména z politiků unavení a demotivovaní.

I vy byste chtěla příští rok obhájit mandát starostky Berouna, a byť jde o předčasnou otázku, jaké jsou vaše priority pro následující volební období? Co je podle vás třeba aktuálně v Berouně řešit?

Před námi je teď zejména realizace projektu přesunu autobusového nádraží k vlakovému a s tím související celá řada drobnějších investic. Jedná se o opravdu unikátní projekt, na který se nám podařilo získat více než 50 milionů korun z programu česko-švýcarské spolupráce. Koncem tohoto roku jsme připravili a podali několik projektů, se kterými se ucházíme o finanční prostředky z ROP nebo SFŽP. Jde například o zateplení školek a škol, vybudování muzea hrnčířství k výročí 750 let města nebo opravy důležitých městských komunikací.

Pokud jde o aktuální témata k řešení - jedná se zejména o nadměrnou dopravní zátěž, která je v našem historickém městě řešitelná jen s velkými obtížemi a nemalými financemi, kterými bohužel nedisponujeme. Druhým tématem je bezdomovectví. Osob bez přístřeší přibývá, stát tuto problematiku prakticky neřeší a na obcích tak leží velká tíha zodpovědnosti i financí.

Starostkou jste poprvé, a to ne úplně celé volební období. Co byste tak za dva roky ve funkci vyzdvihla? A nelitujete toho, že jste ve funkci nebyla hned od začátku volebního období?

Bylo to pět měsíců po řádných volbách a začátky nebyly vůbec jednoduché. Musela jsem nejprve vydržet a vybojovat řadu věcí, abych mohla vůbec začít pracovat. Nelituji ale ničeho.

Brzy po mém nástupu do funkce starostky byl Beroun nucen mým prostřednictvím zaujmout razantní stanovisko k plánovanému průzkumu a následné těžbě břidličných plynů na svém území. Dva roky jsme bojovali proti tomuto absurdnímu záměru a já myslím, že je za námi velký kus práce. S naším stanoviskem jsme se dostali až do Senátu a na půdu Evropského parlamentu, který před časem schválil první legislativní změny ve prospěch zdravého rozumu.

Za dobu, co jsem na radnici, už nás dvakrát řádně potrápila povodeň, naposledy letos v červnu, a proto neustále pracujeme na zdokonalování povodňového plánu a protipovodňových opatřeních našeho města. V těchto dnech se dokončuje stavba dvoukilometrové povodňové hráze za více než 125 milionů korun.

Velkou pozornost věnujeme také neustálému rozšiřování nabídky veškerých služeb a volnočasových aktivit pro naše občany. Beroun je nádherné město, které má co nabídnout ve všech směrech, a my si to velmi dobře uvědomujeme.

Na bilancování je ale příliš brzy. Kdo tuhle práci někdy zkusil, jistě mi dá za pravdu, že v komunální sféře nedosáhnete významných výsledků za první dva roky. I tak se ale podařila celá řada věcí, na které jsem pyšná.

Žen v politice ubývá, což potvrdily i předčasné volby. V čem vidíte příčinu? Byla byste zastánkyní většího zastoupení žen v politice? A jak se stavíte ke kvótám pro zastoupení žen ve vedení velkých firem?

Navzdory tomu, že v téhle složité době vykonávám tuhle zodpovědnou a nevděčnou práci, která se většinou přisuzuje mužům, nejsem žádnou aktivní zastánkyní žen v politice, ani žádných kvót ve vedení firem. Prošla jsem vysokým managementem a dobře vím, že všechno je o jednotlivcích. Každý máme nějaké schopnosti, muži i ženy. Ale osobně si myslím, že my ženy snášíme politiku hůře, protože jsme vždycky zároveň i manželky a matky a většinou to nedokážeme od sebe oddělit. Já sama to nedokážu a vlastně ani nechci. Rodina je u mne na prvním místě, přestože své práci dávám maximum, co dokážu. Ale má to své limity a moje politické ambice končí tady v Berouně, protože na vysokou politiku nemám žaludek. Pozorně jsem sledovala některé ženy v minulé politické garnituře a nechtěla bych se dostat do jejich situace. Mnohé z nich vůbec nevěděly, do čeho jdou, a výsledek byl pak značně rozpačitý. Muži mají proti nám řadu výhod ze samé podstaty: nerodí děti, nejsou tak emotivní a citliví jako většina žen, od základu jinak řadí priority.

Jaké hlavní úkoly před vámi stojí nyní do konce volebního období? Jaké hlavní investice například město plánuje?

V těchto dnech pracujeme na rozpočtu města pro rok 2014 a není to vůbec jednoduchá práce. Rozpočet je rok od roku těžší naplnit na příjmové straně a seznam potřebných investic pocitově narůstá geometrickou řadou. Naším hlavním úkolem bude v příštím roce realizace již zmíněného nového autobusového nádraží, postupná rekonstrukce společenského domu Plzeňka a realizace celé řady investičních akcí v oblasti školství a dopravy. Technické služby Beroun by měly v příštím roce konečně postavit dlouho očekávaný parkovací dům a ještě nás čeká převzetí protipovodňových opatření do správy a údržby. Je toho samozřejmě mnohem více, ale tohle jsou ty největší akce.

I vy řešíte důsledky procesu suburbanizace a snažíte se například investovat do infrastruktury a obohacovat rozsah služeb. Jaké služby aktuálně ve městě lidem chybí, nebo jsou jejich kapacity dostatečné? A domníváte se, že dojde v tomto směru v nejbližší době ke změně? Co se proto budete snažit udělat osobně?

Myslím si, že děláme maximum pro to, aby tu nic důležitého nechybělo. A dle mého tu opravdu aktuálně žádná zásadní služba nebo součást městské infrastruktury nechybí. Kdyby tomu tak bylo, naši občané by se určitě ozvali. Právě náměty a připomínky občanů tvoří velmi podstatnou část mojí práce. Vše, co k nám doputuje, pečlivě vyhodnocujeme a v případě, že se jedná o konstruktivní náměty, okamžitě s nimi začínáme pracovat. V tom je, myslím, moje osobní nasazení.

Již delší dobu se v Berouně hovoří o sestěhování autobusového a vlakového nádraží. Jak to s projektem aktuálně vypadá? Začnou práce ještě letos tak, jak bylo v plánu?

Letos již žádné velké stavební práce nezačnou, projekt totiž podléhá velmi komplikovaným a zdlouhavým schvalovacím procesům na straně švýcarské i české, ale konečně se blížíme do finále. V rozpočtu našeho města pro rok 2014 již figurují všechny podstatné položky nutné pro realizaci projektu a na svém posledním letošním zasedání by mělo dát zastupitelstvo pokyn k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…