Starosta Sušice: Rád svým hlasem na lednovém kongresu podpořím Miroslavu Němcovou

20.11.2013 16:19

Petr Mottl (ODS) se nedomnívá, že vznikne stabilní vláda, a i proto je dlouhodobě zastáncem posílení většinového volebního systému. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili nejen o výsledku předčasných voleb, kde on sám neúspěšně kandidoval za ODS, jež utrpěla drtivou porážku, ale zaměřili jsme se také na Sušice, v jejichž čele stojí již druhé volební období.

Starosta Sušice: Rád svým hlasem na lednovém kongresu podpořím Miroslavu Němcovou
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Sušice Petr Mottl (ODS)

V rámci předčasných voleb jste neúspěšně kandidoval v kraji za ODS do sněmovny, a byť již před volbami nevěřil v dobrý výsledek pro stranu, co nyní říkáte na to, že skončila s nejhorším výsledkem ve své historii? Co to podle vás znamená pro stranu do budoucna? A co je podle Vás nyní třeba udělat pro to, aby se ODS dostala opět na výsluní?

Je neoddiskutovatelné, že v parlamentních volbách dostala ODS opravdu „nařezáno“ a výsledek byl ještě horší, než jsem očekával. Jediné pozitivum je snad skutečnost, že ČSSD a KSČM, které se třásly na společné vládnutí, nezískaly parlamentní většinu. Jednoduchý recept na to, aby se ODS opět dostala na výsluní, neexistuje. Ale myslím, že je to podobné jako ve sportu. Přestože ne každý zápas se dá vyhrát, tak je důležité hrát s nasazením, nechat na hřišti vše, hrát tvrdě, ale bez karet a hlavně si nedávat vlastní góly.

Před ODS je ale stále ještě volba nového předsedy. Koho byste preferoval vy osobně? A jak byste hodnotil Miroslavu Němcovou jako lídra kampaně ODS?

Miroslavu Němcovou považuji za slušnou a zkušenou političku, které má dlouhodobě moji důvěru, a pokud se rozhodne kandidovat na předsedkyni ODS, rád ji svým hlasem na lednovém kongresu podpořím. Byla pro mne i ideální kandidátkou na prezidentku České republiky a myslím, že kdyby se volby účastnila, nebyla by bez šance. Samozřejmě stranu „nedělá“ jen její předseda, a proto považuji za důležité, jaké bude zvoleno celé širší vedení. Osobně bych v něm rád viděl jména jako například Kubera, Fiala, Pospíšil.

Prozradíte nám také váš typ na další vývoj? Co očekáváte od budoucí vlády?

Od příští vlády bych nejraději nečekal nic. Sestavit funkční vládu bude velice složité. A pokud se to podaří, nemyslím, že to bude vláda stabilní a nevylučuji, že za rok, za dva, můžeme jít opět k předčasným volbám. Proto jsem dlouhodobě zastáncem posílení většinového volebního systému, kdy by měl vítěz voleb větší prostor realizovat své předvolební sliby.

Jaké jsou vaše osobní priority do budoucna? Chtěl byste se pokusit do třetice obhájit mandát starosty?

Mám před sebou sice poslední rok funkčního období starosty města, ale ještě dost rozdělané práce. O tom, zda budu do třetice „dobrého, či pro někoho zlého“ kandidovat, občas přemýšlím, ale s konečnou platností se rozhodnu na začátku příštího roku. Důležitý pro mne bude názor mé rodiny, kolegů a samozřejmě občanů.

Město je poměrně úspěšné v získávání dotací. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Sušice patří dlouhodobě k úspěšným v čerpání fondů EU. Myslím, že je to tím, že předkládáme smysluplné, kvalitní projekty a na radnici máme šikovný tým úředníků, kteří žádosti připravují a projekty administrují a nepotřebujeme tak využívat služeb externích, rádoby odborných firem. Přesto považuji systém přerozdělování evropských financí za nesmyslně byrokratický a ne vždy smysluplný a transparentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…