Vyloučení Nagyové a boj v ODS. Víme, co všechno ódéesáci řešili za zavřenými dveřmi

19.11.2013 11:10

V pondělí odpoledne proběhla Výkonná rada ODS. Oproti minulému zasedání, kde proběhla poměrně ostrá debata o volebním debaklu, bylo poslední jednání poměrně klidné, i když se probíralo i vyloučení Jany Nagyové-Nečasové z ODS.

Vyloučení Nagyové a boj v ODS. Víme, co všechno ódéesáci řešili za zavřenými dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová a Jan Zahradil na zasedání výkonné rady ODS

Poměrně dlouhá debata podle informací ParlamentníchListů.cz proběhla o tom, zda se nominace na kandidátku do Evropského parlamentu a její schválení uskuteční ještě před kongresem ODS, který se má konat v lednu, nebo až po něm. Nakonec došlo ke shodě, že je třeba soustředit se na debatu o výběru nového předsedy a vedení strany a kandidátka do europarlamentu se bude řešit až po kongresu.

Nové fotky z ODS:

Oberfalzer prý překročil své pravomoci

Řešila se i otázka odebraných licencí oblastním sdružením ODS Praha 12, Praha 4 a Praha – západ. Oblastní sdružení Praha 12 dostalo licenci zpět. Pokud jde o Prahu 4, zvítězilo řešení místopředsedy pražské ODS, že na Praze 4 vznikne pět místních sdružení a poté se obnoví oblastní sdružení. Místopředseda ODS Tomáš Chalupa navrhoval, že by se měla obnovit čtyři původní místní sdružení, jeho řešení ale nebylo schváleno.

Pokud jde o oblastní sdružení ODS Praha-západ, tak koordinátorem obnovy místních sdružení byl původně ustaven senátor Jiří Oberfalzer. Objevily se ale stížnosti, že aniž by dal některým původním členům oblasti vědět, zakládal místní sdružení a naopak žádosti mnoha místních sdružení o licenci „stopil“. Výkonná rada tedy celou věcí pověřila šéfa regionálního sdružení ODS střední Čechy Petra Bendla.

Nagyová má postupovat standardní cestou

Otázku vyloučení manželky Petra Nečase, Jany Nagyové-Nečasové, na závěr nadnesl člen výkonné rady z Plzeňského kraje Jiří Šneberger. Vedení ODS se shodlo, že když už k vyloučení došlo, Nagyová-Nečasová může celou věc řešit standardní cestou, tedy tím, že se odvolá ke smírčímu výboru svého místního sdružení, respektive pak případně ke smírčím výborům oblasti, regionu a výboru celostátnímu.

Jak ParlamentníListy.cz již informovaly, poměrně dost členů ODS vyloučení Nagyové-Nečasové již dříve kritizovalo. „My jsme fakt banda sráčů! Skoro bych se vsadil, že nejhorlivější byli ti, kdo jí před tím lezli nejvíce do...“ napsal expresivně například bývalý místopředseda ODS Pavel Drobil o svých spolustranících na Facebooku.

Proti vyloučení Nagyové se tvrdě postavil například i šéf jihomoravské ODS a člen výkonné rady Jiří Kadrnka: „Pominu-li fakt, že uváděný důvod ukončení členství paní Jany Nečasové z ODS nemá oporu ve stanovách, tak to ukazuje na nezralost až dětinskost hraničící s hloupostí od pražských kolegů nejen ze Zličína. Tento akt postrádající elementární špetku obyčejné lidské slušnosti bohužel souvisí s určitou nervozitou před pražským regionálním sněmem.“

Pondělní jednání proti minulému klidné

„Výkonná rada byla tentokrát velmi poklidná. Pokud jde o Janu Nagyovou, tak si řada členů ODS myslí, že vylučovat ji byla hloupost, protože se na to akorát tak přitáhla mediální pozornost a že současně důvod, když místnímu sdružení neoznámila, že se vdala a že změnila příjmení, je pro vyloučení dost chabý. Zahrálo se to tedy do autu s tím, ať to řeší prostřednictvím standardních mechanismů ve straně. A něco se také asi děje ve středních Čechách. Tam probíhá boj. Senátor Oberfalzer si tam prý trochu dělal obnovu oblasti k obrazu svému. Samozřejmě členové výkonné rady z ostatních regionů tu problematiku moc neznají, tak to má vyřešit šéf regionu Bendl,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z výkonné rady.

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, jednání předešlé, povolební výkonné rady, bylo o dost bouřlivější. Výkonný místopředseda ODS Martin Kuba tam například ostře zkritizoval exprimátora Bohuslava Svobodu za to, že používá nálepky „kmotr“.

Místopředsedkyně Miroslava Němcová se tam zase urazila a chtěla odejít, protože místopředseda Tomáš Chalupa označil za vítěze voleb z ODS Karla Hanzlíka, starostu Prahy 16, který na Praze 16 porazil i TOP 09 s 22,34 procenty a v preferenčních hlasech porazil Miroslavu Němcovou, když získal na Praze 16 72,34 procent preferenčních hlasů ODS. Na závěr ještě předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka zkritizoval Pospíšila, že si hraje sám na sebe.

Pondělní výkonná rada sdělila, že volební kongres se uskuteční v pražském hotelu Clarion 18. a 19. ledna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…