Starosta z Prahy 8: Kdyby začali upouštět dřív, nebyl by problém. Teď se to potká s Rokytkou a...

03.06.2013 21:31

Městská část Praha 8 na svých webových stránkách zveřejnila komentář starosty Jiřího Janků (ODS). Podle něj se s instalací protipovodňových zábran začalo pozdě, což teď vyvolává nejistotu ohledně dalšího vývoje situace. Mělo se prý začít o devět hodin dřív.

Starosta z Prahy 8: Kdyby začali upouštět dřív, nebyl by problém. Teď se to potká s Rokytkou a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kulminace Vltavy se očekává odpoledne

„Pokud by hlavní město bylo připraveno na povodeň o devět hodin dříve, mohla se voda z vltavské kaskády vypouštět s předstihem a nikoli naráz,“ myslí si Janků. Podle starosty může nastat kolize s rozvodněnou Rokytkou.

Se stavbou protipovodňových zábran se podle krizového povodňového řádu začíná při zvýšeném průtoku vody v Berounce. Jakmile v ní teče 450 metrů krychlových za sekundu, mělo by se začít okamžitě konat. Tato hodnota byla naměřena o půlnoci z neděle na pondělí, s výstavbou se ovšem začalo teprve po devíti hodinách, stojí na webu osmé pražské městské části.

Doporučili jsme dobrovolnou evakuaci

Janků později na ČT 24 prohlásil, že o evakuaci se zatím neuvažuje. „Nenařídili jsme evakuaci, pouze dobrovolnou. Kdo má možná přespat jinde nebo si odvézt auto z Libně a Karlína,“ požádal v mimořádném vysílání v České televizi.

Obyvatele prý ohrožuje Rokytka. Ta podle Janků doposud nadělala daleko větší problémy než samotná Vltava. „Museli jsme přistoupit k lokální evakuaci v Libni. Potýkali jsme se s ní úspěšně. Zabránili jsme tomu, aby se Rokytka rozlila přes koleje. Rozlila se pouze do neobydlených ulic,“ popsal situaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…