Stát vybral na DPH i dalších daních v pololetí meziročně více

21.07.2019 12:43

Finanční úřady vybraly v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) 200,1 miliardy korun, meziročně o 5,6 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 5,9 miliardy více, celkem 99,1 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou na internetu. Výběr stoupl v pololetí i u dalších daní, kromě daně z technických her.

Stát vybral na DPH i dalších daních v pololetí meziročně více
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení v pololetí stouply meziročně o 5,9 procenta, tedy o 28,7 miliardy na 518,8 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Samotný státní rozpočet v pololetí z DPH získal 135,5 miliardy korun, meziročně o čtyři miliardy korun více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 69,2 miliardy korun, meziročně o 6,8 procenta více.

Ze zprávy o plnění státního rozpočtu ke konci června vyplývá, že celostátní výběr spotřebních daní stoupl meziročně v pololetí o 2,9 miliardy na 79,9 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…