Státní maturity byly nejhorší rok. Studenti brečeli, vyprávěla učitelka v ČT

03.09.2012 21:14

Státní maturity jsou příliš složité a je třeba je zjednodušit, shodli se hosté speciálního dílu pořadu Hyde Park na ČT. Profesorka českého jazyka dokonce prohlásila, že toto byl nejhorší rok jejího profesního života.

Státní maturity byly nejhorší rok. Studenti brečeli, vyprávěla učitelka v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„To, co jsem učila tento rok, už nechci učit,“ prohlásila Veronika Valíková z Arcibiskupského gymnázia Praha. Jako příklad uvedla čtyři sloky z básně, na jejichž základě měl maturant určit, o jaký jde literární styl. „Pane redaktore, trefte se podle té jedné slovy do toho ismu,“ řekla nešťastně.

„Moji studenti brečeli, blinkali,“ popisovala maturity. „Byl to nejhorší rok mého profesního života,“ dodala Valíková. Ve svém oboru český jazyk a literatura vítá, že bude jen jedna obtížnost testů. „Myslím, že je to fér. Jazyk je jeden.“

S tím souhlasí i ředitel PORG Václav Klaus mladší, raději jednu verzi testů než dvě. Stejně tak je podle něj potřeba odlišit státní část od školní. Dosud byli prý učitelé příliš zatěžováni. „Bylo to prostě k zbláznění,“ shrnul to Klaus.

Jak se ale budou další maturanti na zkoušku z dospělosti připravovat, když zatím není jisté, jak bude vypadat? „U nás nebudou moc vynervovaní, to možná jiné školy,“ prohlásil Klaus. Na jeho soukromém gymnáziu prý maturanti ví, že jejich starší spolužáci státní zkoušku zvládli bez problémů, tak to zvládnou i oni.

„Nelze budovat vzdělávací prostředí, ve kterém není stres,“ doplnil ho 1. náměstek ministra školství Jiří Nantl. Stres podle něj patří k životu, a tak nelze udělat maturity tak, aby u nich byli studenti zcela klidní. Zároveň si však myslí, že není možné, aby se o nové podobě maturit nediskutovalo.

Nantl navíc nesouhlasí s novinkou v CERMATu, a to se jmenováním exředitele Pavla Zeleného šéfem nově vzniklé sekce. Ministerstvo však nemá pravomoci zasahovat do personální politiky CERMATu, může vybrat pouze jejího ředitele.

„To, co tady vznikalo několik let, by bylo velice jednoduché hodit na bedra jednoho člověka,“ varoval Klaus před svalováním viny za maturity na hlavu Zeleného. „V CERMATu bych řekl, že pan Zelený leckoho mentálně převyšuje,“ dodal. Navíc která vláda schválila podobu maturit, jakou zažily minulé ročníky? Údajně ta, kde byla ministryní Petra Buzková a kde byl zákon prohlasován díky hlasu přeběhlíka Petra Kotta, jenž je nyní ve vazbě kvůli kauze Davida Ratha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…