Státní zástupce nekonal, milion švýcarských franků zmizel. „Dopis jsem neviděl, nedokážu si to vysvětlit.“

21.09.2023 19:50 | Monitoring

Státnímu zástupci Marku Solarovi hrozí snížení platu o dvacet procent kvůli ztraceným milionům franků na švýcarském účtu. Kvůli nereagování na dopisy ze strany švýcarské prokuratury byl odblokován milion franků, tedy téměř 25,5 milionu korun. Pražská vrchní zástupkyně, která na Solara kárnou žalobu podala, o tom, zda peníze na švýcarském účtu zůstaly, nebo ne, podle svých slov neví.

Státní zástupce nekonal, milion švýcarských franků zmizel. „Dopis jsem neviděl, nedokážu si to vysvětlit.“
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Státní zástupce Marek Solar požádal o zablokování peněz, které mohly pocházet z trestné činnosti spojené s kauzou IT zakázek státního podniku Lesy ČR, na švýcarském účtu. Později však nereagoval na pokusy o komunikaci od švýcarské prokuratury. To mělo za následek odblokování peněz – milionu franků, tedy přibližně 25,5 milionu korun.

Státní zástupce Marek Solar proto nyní čelí podezření kárného senátu ohledně zneužití pravomoci, minimálně v nepřímém slova smyslu a s velkou škodou. Dnes začalo u Nejvyššího správního soudu kárné řízení.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34150 lidí
Kárnou žalobu s návrhem na snížení jeho platu o dvacet procent po dobu jednoho roku na Solara podala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Uvedla, že Solarovo pochybení objevil jiný státní zástupce, který Solara po určitou dobu zastupoval.

Solar prohlásil, že poštu ze Švýcarska nikdy neviděl a nedostala se k němu. Nedokáže si to nijak vysvětlit.

„Požadujeme za téměř vyloučené, že by ty dopisy přehlédl,“ sdělil předseda kárného senátu Petr Mikeš.

„Všechny písemnosti, které předcházejí, jsou mnou vidovány, jsou mnou vyřízeny, nevidím jediný důvod, proč bych nereagoval na čtyřřádkový přípis ze Švýcarské konfederace,“ řekl Solar a argumentoval tím, že v kauze Lesů ČR již byla podána obžaloba, a stačilo by tedy pouze odkázat švýcarskou prokuraturu na příslušný soud v Hradci Králové. „Vyřídil bych to za pár vteřin,“ dodal obviněný státní zástupce.

„Je na Policii ČR, potažmo na státním zastupitelství, které bude příslušné, aby vyhodnotilo, zda se mohlo jednat o trestný čin,“ sdělila Bradáčová. Švýcarský účet, na němž byly peníze zablokovány, byl spojen s kauzou IT zakázek státního podniku Lesy ČR, v níž šlo o veřejné soutěže z let 2008 a 2012. Podle vyšetřovatelů případu byly zakázky nadhodnocovány o stovky milionů korun a přes zahraniční účty se vracely k obviněným. Okresní soud v Hradci Králové již v minulosti uložil čtyřem lidem podmíněné tresty v souvislosti s touto kauzou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…