Státní zastupitelství obžalovalo dva lidi kvůli dotacím z EU

29.09.2011 21:10

Podle vrchního státního zastupitelství byly nezákonně rozdělovány evropské dotace. Podalo proto žalobu. Konkrétně se jedná o regiony v Jihočeském a Plzeňském kraji, kde měli dva lidé rozhodovat ve prospěch určitých subjektů.

Státní zastupitelství obžalovalo dva lidi kvůli dotacím z EU

Jedním z lidí, kteří měli ovlivňovat rozdělování evropských dotací, je bývalý ředitel Regionální rady regionu Jihozápad Jiří Trnka. Druhý je jeho podřízený, vedoucí územního odboru Martin Půlpytel.

Podle vrchního státního zastupitelství v Praze nelegálně rozdělovali dotace v Jihočeském a Plzeňském kraji. "Konkrétně jde o proces schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotaci, to znamená určování, komu bude tato dotace přidělena," uvedla mluvčí zastupitelství Irena Válová.

Související: Trnka je jen loutka mafiánů z ODS, tak vidí čtenáři podvody s dotacemi EU

Podle Válové došlo nejen k nesprávnému použití finančních prostředků z Evropské unie, ale také z českého státního rozpočtu a rozpočtu kraje. Jejich čin se jim ale nakonec nepodařil. Oběma nyní hrozí až dvanáct let vězení.

Trnka byl zadržen loni na jaře policií a strávil tři měsíce ve vazbě. V létě pak odstoupil ze své funkce ředitele regionální rady, když na něj naléhala plzeňská hejtmanka Milana Emmerová z ČSSD. Následně výbor musel přehodnotit všechny projekty. Z vybraných 177 projektů nakonec získalo dotaci pouze 140.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…