Státníci se sjeli do Minsku. Putin byl prý veselý

11.02.2015 22:15

V běloruském Minsku už více než tři hodiny hledají evropští státníci cestu k míru pro válkou rozvrácený ukrajinský Donbas. Německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Ukrajiny, Ruska a Francie Petro Porošenko, Vladimir Putin a François Hollande podle nepotvrzených zpráv posuzují znění závěrečného dokumentu, který by měl potvrzovat nedělitelnost ukrajinského území.

Státníci se sjeli do Minsku. Putin byl prý veselý
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V minském Paláci nezávislosti panuje napjatá atmosféra plná očekávání a vzrušených spekulací, píše zpravodaj ruského listu Kommersant z místa summitu, který s dvouhodinovým zpožděním začal v 18:30 SEČ. Pozdvižení mezi přítomnými novináři například vyvolala informace o údajně emotivním dialogu Putina s Porošenkem, po němž ukrajinský prezident na chvíli opustil jednací sál.

Bez závazku ukrajinské neutrality prý není žádná dohoda možná

Po Porošenkově návratu se účastníci summitu svorně spolu s hostitelem Alexandrem Lukašenkem seřadili k oficiálnímu fotografování. Následovalo další kolo uzavřeného jednání, tentokrát v rozšířeném složení. V ruské delegaci jsou kromě Putina šéf diplomacie Sergej Lavrov, kremelský poradce Jurij Ušakov a mluvčí Dmitrij Peskov.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje v ukrajinské delegaci napsala, že ve výsledné deklaraci má být zdůrazněn zájem všech zúčastněných na zachování ukrajinské územní celistvosti a svrchovanosti. Doněcký vyjednavač Denis Pušilin se zase nechal slyšet, že bez závazku ukrajinské neutrality není žádná dohoda možná.

Takzvaná kontaktní skupina, která jedná souběžně se summitem, podle Reuters připravuje samostatný výsledný dokument, který se má opírat o závazky prvního příměří dojednaného v Minsku počátkem loňského září. Běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej ale tuto informaci popřel s tím, že závěrečný dokument bude jeden.

Podle ruských diplomatů přijel Putin do Minska optimisticky naladěn

Do běloruského hlavního města dorazili dnes rovněž vůdci doněckých a luhanských separatistů Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. "Jsou v Minsku. Pokud jednání státníků skončí úspěšně, předpokládá se, že Zacharčenko a Plotnickij podepíší výsledný dokument," uvedla ruská agentura.

Podle ruských diplomatů přijel Putin do Minsku optimisticky naladěn. Existuje údajně sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že dohody o urovnání krize bude dosaženo. "Prezidenti by do Minsku zbytečně nejeli," prohlásil nejmenovaný ruský diplomat.

Reportér ruské televize informoval o spekulacích, podle nichž je připraven návrh zastavit na východní Ukrajině od pátku palbu; v sobotu by pak mělo začít stahování těžké vojenské techniky z obou stran linie oddělující ukrajinské vládní jednotky a povstalecké oddíly. Oficiální zdroje ale nic podobného nepotvrdily.

Schůzka v běloruské metropoli má být vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollandea, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…