Šťáva z naší kapsy? Opět nám hrozí, že přijdeme o miliardy

06.10.2016 9:47

Naší zemi hrozí nová mezinárodní arbitráž kvůli ochraně investic, a to o 13 miliard korun. Informoval o tom server Seznam.cz.

Šťáva z naší kapsy? Opět nám hrozí, že přijdeme o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Čechošvýcar a miliardář Josef Šťáva totiž plánuje svůj letitý spor se státem kvůli zkaženému podnikání s krevní plazmou přenést právě před mezinárodní investiční arbitráž.

„Tuto rychlou a jednoduchou cestu mi ministerstvo zdravotnictví vysloveně vnucuje. Jeho argumentace, jež znamená, že není třeba rozhodnout o celé žalobě, kterou jsme na stát podávali, zakládá možnost zcela přehledné arbitráže, o jejíž důvodnosti nebude pochyb,“ uvedl podnikatel.

Celý text je ZDE

Server připomíná, že aktuálně se právní bitvy kvůli postupu státu vůči Šťávově firmě Diag Human z počátku 90. let vedou v několika státech světa před klasickými soudy. Mimo jiné ve Spojených státech, Nizozemí, Belgii či Lichtenštejnsku. Před nimi se Diag snaží dosáhnout vykonatelnosti nálezu české arbitráže z roku 2008, která firmě přiřkla přes osm miliard korun. Suma se navíc od té doby úročí, takže roste o částku 1,3 milionu korun denně.

Jenže stát argumentuje tím, že firma nemá na nic nárok. Přezkumná arbitráž totiž v roce 2014 dospěla k závěru, že arbitři v roce 2008 vůbec neměli rozhodovat, neboť vše bylo rozsouzeno už dříve. Výslovně však jejich verdikt nezrušili, na čemž staví Diag Human svou argumentaci v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…