Steinmeier: Bez odvahy Čechů by nebylo sjednocení Německa

09.11.2019 12:33

Bez odvahy Čechů a Slováků a jejich vůle po svobodě by se podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera neuskutečnily v roce 1989 převraty ve východní Evropě, ani znovusjednocení Německa o rok později. Steinmeier, který stejně tak ocenil i Polsko a Maďarsko, to dnes v Berlíně řekl prezidentům zemí Visegrádu, kteří společně oslavují 30. výročí pádu berlínské zdi, napsala ČTK.

Steinmeier: Bez odvahy Čechů by nebylo sjednocení Německa
Foto: Vít Hassan
Popisek: Slunce zapadá, průvod Berlínem pokračuje

„Společně s našimi přáteli si připomínáme historické události z doby před 30 lety,“ řekl Steinmeier českému prezidentovi Miloši Zemanovi a prezidentům Slovenska, Polska a Maďarska u památníku, který upomíná na příspěvek zemí Visegrádu k pádu berlínské zdi.

„Bez odvahy a vůle po svobodě Poláků, Maďarů, Čechů a Slováků by mírové revoluce ve východní Evropě a německá jednota nebyly možné. Bez pochyby to byl velký historický výkon,“ podotkl také německý prezident u abstraktní skulptury, jež stojí na ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavních symbolů rozděleného Berlína.

„Pět lidí zde zemřelo při útěku z Berlína do Berlína,“ poznamenal dnes ke smutné historii této ulice ředitel zdejšího památníku berlínské zdi Axel Klausmeier při hlavní připomínce událostí z 9. listopadu 1989, které se vedle pětice prezidentů zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová a další přední němečtí politici.

Všichni během ceremoniálu, v němž zazněly i hlasy mladých lidí ze čtveřice visegrádských zemí, do mezer zdi zasunuli růže. Ve stavbě, která Berlín dělila od roku 1961, tak symbolicky udělali otvory. Berlínské „monstrum“, jak ho dnes nazvala jedna z řečnic, měřilo kolem 155 kilometrů a celkem si vyžádalo 140 životů.

Nyní pětici prezidentů čeká společný oběd na zámku Bellevue, během něhož budou jednat rovněž o aktuálních zahraničněpolitických tématech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…