Stíhání Babiše se zpětně přeruší k dnešku, uvedl ústavní právník

21.10.2017 22:03

Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zatím zůstávají trestně stíhaní v kauze Čapího hnízda. Stíhání se přeruší zpětně k dnešku až poté, co Státní volební komise vyhlásí výsledky voleb. Na dotaz ČTK to uvedl profesor ústavního práva Aleš Gerloch.

Stíhání Babiše se zpětně přeruší k dnešku, uvedl ústavní právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Upozornil, že stíhání bude pouze přerušené, tedy nikoliv zastavené. Dosavadní úkony, které policie vůči oběma mužům učinila, tak v případě pokračování stíhání nebude nutné opakovat.

„Poslanecký mandát se nabývá zvolením, tedy dnes,“ upozornil Gerloch. Státní volební komise však nejprve musí oficiálně a autoritativně výsledky voleb vyhlásit, což se zřejmě stane v pondělí.

Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Dolní parlamentní komora už Babiše s Faltýnkem ke stíhání vydala koncem září, nyní však musí vyslovit souhlas v novém složení. Do té doby by policie podle Gerlocha neměla vůči Babišovi a Faltýnkovi provádět žádné další úkony. Sněmovně by po vyhlášení výsledků voleb měla zaslat novou žádost o vydání.

Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát.

Zejména pro Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, a tedy aspiranta na nového premiéra, může stíhání znamenat problém. Lídři některých stran vyhlásili, že by si nedovedli představit sedět ve vládě s obviněným člověkem, navíc v pozici ministerského předsedy. Prezident Miloš Zeman se ale nechal slyšet, že v případě vítězství hnutí ANO by Babiše premiérem jmenoval bez ohledu na jeho stíhání.

Babiš a Faltýnek vedli kandidátky ANO ve středních Čechách a na Vysočině.

Dvakrát o stejném poslanci v totožném případu rozhodovala Poslanecká sněmovna v polovině 90. let. Koncem července 1995 vydala ke stíhání Jana Vika (SPR-RSČ) v souvislosti s letáky nazývanými Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanschaftu. Kauza nebyla uzavřena do voleb v roce 1996, v nichž Vik mandát obhájil. Podruhé už poslanci Vika policii nevydali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…