Stíhání, rozsudky a vydávání poslanců. Takový byl uplynulý rok ve sněmovně

26.12.2012 13:26

Do letošního dění ve sněmovně zasáhlo policejní vyšetřování. Poslanci kvůli tomu dvakrát vydávali svého kolegu Davida Ratha k trestnímu stíhání. Bývalí straničtí kolegové z někdejší vládní strany VV Vít Bárta a Jaroslav Škárka kvůli údajné korupci skončili u soudu a Roman Pekárek (ODS) má jít za přijetí úplatku na pět let do vězení. Kromě toho vláda kvůli krizím a sporům ztratila ve sněmovně dosavadní většinu. Pomáhají jí nyní nezařazení poslanci. Vláda také po dvou letech vládnutí ve sněmovně poprvé se svými reformami narazila, i když je nakonec prosadit dokázala.

Stíhání, rozsudky a vydávání poslanců. Takový byl uplynulý rok ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Sněmovna letos vydala ke stíhání čtyři poslance: bývalého středočeského hejtmana Ratha vydala kvůli údajné korupci hned dvakrát. Poprvé kvůli rekonstrukci zámku v Buštěhradu a podruhé kvůli nákupu vybavení do některých středočeských nemocnic. Rath je už od května ve vazbě a ve sněmovně je tak o jednoho poslance méně.

Kromě toho vydala i poslance VV Otto Chaloupku, odsouzeného Pekárka a také místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09), která vzápětí poté na tuto svoji funkci rezignovala. Je to nejvyšší počet vydaných poslanců v historii dolní komory za jeden rok a stejný počet, jako v celém volebním období 1996 až 1998. Nynější volební období bude co do vydávání poslanců rekordní; dosud jich dolní komora vydala šest.

O osudu vlády rozhodl daňový balíček

Vláda letos poprvé v historii sněmovny a ČR spojila se zákonem žádost o vyslovení důvěry a dostala ji. Tento postup kabinet použil u takzvaného daňového balíčku, proti kterému protestovala spolu s opozicí i šestice poslanců vládní ODS. Sněmovna balíček v létě nejdřív schválila, ale poté, co ho zamítnul Senát, o něm hlasovala znova a tehdy už kvůli jejich rebelii chyběly hlasy. Balíček proto začátkem září spadl pod stůl.

Vláda ho předložila vzápětí znova a spojila s ním důvěru. Protože ale nebyla jistota, že ho poslanci schválí, musela vláda požádat sněmovnu, aby jí vrátila k přepracování návrh státního rozpočtu, který s balíčkem počítal. Stejně jako balíček předložila rozpočet znovu. Poslanci ho projednali a schválili v rekordně krátké době: 28. listopadu bylo první čtení a o tři týdny později, 19. prosince, závěrečné schvalování.

Důvěru vláda získala i na jaře na vlastní žádost poté, co z kabinetu odešly VV a nahradily je odštěpenci LIDEM. Současně s tím letos odolala dvěma pokusům o vyslovení nedůvěry. V březnu se opozice pokusila vládu svrhnout kvůli jejím reformám a úsporným opatřením, v červenci kvůli možnému ovlivňování vyšetřování kauzy nákupu vojenských letadel CASA ze strany některých členů vlády.

Silná kritika z opozičních řad

Celý rok doprovázela většinu kroků vlády kritika z opozičních lavic, a to nejen u reforem, ale i v případě úspěšně prosazených církevních restitucí. „Propad, rozklad, chaos. To je výsledek šesti let pravicové vlády," prohlásil od řečniště na adresu vlády předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Důsledky vládních úsporných snah v posledních šesti letech shrnul v poslední jednací den letošního roku u řečnického pultu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve své poznámce na adresu někdejšího premiéra a předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka (NS-LEV 21). „Ty důsledky jsou takové, že vy už vlastně dneska nikoho nezajímáte, mě chtějí všichni zabít a asi se jim to povede." 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…