Stovka podporovatelů Unie prošla odpoledne centrem Prahy

25.03.2017 20:25

Zhruba stovka podporovatelů Evropské unie prošla dnes odpoledne centrem Prahy. Akci zahájili u Petřínské rozhledny, na kterou organizátoři na několik minut pověsili desetimetrovou vlajku EU. Následoval pochod, při kterém účastníci zamířili od rozhledny přes Loretánské a Hradčanské náměstí a Karlův most na Klárov.

Stovka podporovatelů Unie prošla odpoledne centrem Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Zde akce skončila shromážděním, proslovy a zpěvem evropské hymny – Ódy na radost. Se svými příspěvky vystoupili například europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) nebo prezidentský kandidát Marek Hilšer. Akci přišel podpořit také předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Smyslem akce s názvem Pochod pro Evropu (March for Europe) bylo podle organizátorů připomenutí výročí podepsání takzvaných Římských smluv, které byly základním kamenem pro vznik současné Evropské unie. Římské smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom) byly podepsány na den přesně před 60 lety, 25. března 1957.

Specificky českým cílem pak měla být snaha rozpoutat veřejnou diskusi o možném dalším vývoji sjednocené Evropy. Obdobné akce jako v Praze se dnes konaly v celé Evropské unii. V Římě se na neformálním summitu sešli představitelé 27 států Evropské unie, které v uskupení zůstanou po odchodu Velké Británie. Českou republiku reprezentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…