Stovky generálů. Za tři čtvrtě miliardy ročně. Tady se dá ušetřit? Vše sečteno

09.12.2023 8:54 | Monitoring

Obecně prospěšná společnost Kverulant.org, která byla založena v roce 2009, nedávno upozornila na to, že státu rostou výdaje na výsluhy pro policisty. A teď přišla s dalším pro státní rozpočet nákladným zjištěním, které naznačuje, kde by mohla vláda pětikoalice ušetřit, kdyby chtěla. „V ČR živíme 400 generálů a stojí nás to ročně tři čtvrtě miliardy korun,“ upozornila organizace.

Stovky generálů. Za tři čtvrtě miliardy ročně. Tady se dá ušetřit? Vše sečteno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) o sobě říká, že chce být rozpočtově zodpovědná a Kverulant.org jí před časem nabídl cestu, jak ušetřit. Úpravou vyplácení policejní renty, která české plátce daní stojí nemalé peníze. V Česku se vyplácí po alespoň 15 letech služby a kupříkladu bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý, který po odchodu od policie přešel na post velvyslance na Slovensku, si měl v kombinaci policejních výsluh a platu velvyslance přijít až na 400 tisíc měsíčně.

Ale to není jediný finanční problém. Kverulant také přišel se zjištěním, že v Česku máme na 400 generálů, kteří státní kasu ročně vyjdou na 750 milionů korun. Nejvíc generálů vzešlo z armády. Mezi lety 1998 až 2023 jde o 309 generálů. U policie to bylo 40 generálů, u hasičů 24, u Vězeňské služby ČR to bylo 17 generálů. U celníků bychom za oněch 25 let našli 6 generálů a v BIS čtyři.

„Za posledních 25 let bylo jmenováno v průměru 16,3 generála ročně, ale za poslední dva roky se s generály tak říkajíc roztrhl pytel. V roce 2022 jich bylo jmenováno 32 a v roce 2023 si pro generálské lampasy zašlo na Pražský hrad 31 osob,“ upozornila organizace.

Do generálských hodností jmenuje prezident republiky. Petr Pavel do ní jmenoval stávajícího šéfa BIS Michala Koudelku, kterého celé roky před tím odmítl do generálské hodnosti povýšit Pavlův předchůdce v pozici prezidenta Miloš Zeman.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí
28. října 2023 prezident Pavel jmenoval do generálské hodnosti např. plukovníka PhDr. Dušana Gáče, MBA, ředitele Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno, do hodnosti brigádního generála; plukovníka Mgr. Davida Chovance, prvního zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel, do hodnosti brigádního generála; či plukovníka Mgr. Petra Matějčka, ředitele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, do hodnosti brigádního generála.

Vím, kolik je za tím práce, kolik je za tím různých i drobných neúspěchů, kolik je za tím nepříjemností spojených se stěhováním, spoustou změn, ale také kolik je za tím úsilí pro naplnění všech předpokladů odborných, kvalifikačních, lidských, protože generálské hodnosti se už nedávají za známost. Dávají se opravdu za výkon. Dávají se za splnění všech podmínek,“ zdůraznil v promluvě k novým generálům prezident.

Informaci obecně prospěšné společnosti lze chápat i jako výzvu určenou Hradu, aby s rozdáváním generálských hodnotí tolik nespěchal.

Kverulant.org také přidal jeden konkrétní příklad, na kolik peněz si může přijít generál mířící do civilu. Konkrétně jde o bývalého šéfa vězeňské služby ČR Petra Dohnala.

„Dne 8. května 2017 bývalý prezident Miloš Zeman jmenoval Dohnala generálmajorem a dne 27. října 2020 generálporučíkem. Ke dni 30. září 2021 skončil Dohnal na vlastní žádost ve funkci generálního ředitele VS ČR a odešel do civilu. Podle Kverulantova neověřeného názoru je to právě Dohnal, komu byla v roce 2022 vyplácena vůbec nejvyšší měsíční výsluha ve výši 100 100 korun. Od 1. 7. 2019 je Dohnal členem správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Kverulant zjistil, že Dohnal si v pojišťovně za tři a půl roku, tedy do konce roku 2022, přišel celkem na jeden milion korun. To za přibližně celkem 20 pracovních dnů jistě není špatné. Dohnal je také od roku 2022 náměstkem ministra spravedlnosti Petra Blažka alias Dona Pabla. Na počátku roku 2023 se stal, po změně názvu pozice, vrchním ředitelem sekce vězeňství a resortní kontroly,“ upozornil Kverulant org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

více není třeba komentovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 09.12.2023 12:39:31

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …