Stovky miliard za F-35 z USA: Černochová veřejně nadává generálovi

29.08.2023 9:32 | Monitoring

Od chvíle, kdy se Jana Černochová ujala MO ve vládě Petra Fialy (oba ODS), oznámila, že se zasadí o modernizaci armády. Vrátila se k nákupu bojových vozidel pěchoty, které Česko podle všeho koupí ze Švédska a vedle toho se rozjela jednání o nákupu stíhaček F-35. Podle někdejšího velitele vzdušných sil generálmajora Petra Mikulenky je reálné, že celková cena nákupu a provozu F-35 vzroste až o stovky miliard korun a není si jist, zda takové stíhačky potřebujeme. A ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ozvala. Důrazně.

Stovky miliard za F-35 z USA: Černochová veřejně nadává generálovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Lockheed Martin F-35B Lighting II

Ruská agrese proti Ukrajině ukázala, že evropské státy nesmějí na svou obranu zapomínat. Ministryně obrany Jana Černochová již dohodla výměnu starších ruských vrtulníků za modernější americké, pokračuje v procesu nákupu nových bojových vozidel pěchoty ze Švédska a jedná se o nákupu moderních amerických stíhaček F-35.

Prezident českých zubařů Roman Šmucler na sociálních sítích vyjevil názor, že by se o modernizaci armády měla vést celospolečenská debata, neboť ji nakonec stejně zaplatí všichni občané ČR.

„Dostal jsem ‚naloženo‘ za to, že když vidím, co Česko a naše armáda nemáme, jdeme kupovat F-35 a ne třeba udržet Švédy a koupit PVO. Zdá se, že tyto pochyby má i nedávný velitel letectva. Když člověk vidí vývoj válečnictví za pár měsíců na Ukrajině, těžko předvídat, co bude roku 2070… Je to diskuse a nejenom pro vojáky, platí to všichni,“ napsal Šmucler.

Podle někdejšího velitele vzdušných sil generálmajora Petra Mikulenky je reálné, že celková cena nákupu a provozu F-35 vzroste až o stovky miliard korun. V rozhovoru pro MF Dnes zdůraznil, že nedokáže definitivně odpovědět na otázku, zda Česko takto velkou investici potřebuje. Zdůraznil, že česká a československá tradice schopného letectva je dostatečně známá a podle Mikulenky je dobré v této tradici pokračovat. Jen si není jist, jestli k tomu potřebujeme stíhačky F-35.

Pořízení F-35 dává smysl, pokud se ČR rozhodne, že chce mít schopnosti působit v rámci NATO ve všech leteckých operacích a mít piloty připravené zasáhnout kdekoliv, kde to bude potřeba. Ale v tom případě musíme počítat s obrovskými investicemi do výcviku pilotů a do schopností boje air-to-air i air-to-ground (proti vzdušným i pozemním cílům, pozn. red.),“ sdělil generál.

„Předpokládám, že kromě pořizovací ceny letadel zahrnuje nějaký základní balíček výcvik, servis a munici. Ale určitě nezahrnuje schopnost boje proti pozemním cílům. Ta informace, že nás F-35 budou stát 122 miliard Kč, není přesná. Pokud budeme tyto letouny provozovat třicet let, tak hlavní položkou budou náklady na provoz. A ty jsou 2x až 3x vyšší než náklady na pořízení,“ dodal.    

 

A tady se přihlásila o slovo Jana Černochová a Mikulenku zkritizovala.

„A přesně tento ‚velitel letectva‘ sdělil před rokem světu i naší vládě vojenské doporučení, že se mají jednoznačně koupit právě F-35. Ne, to není vtip, to je doložitelný fakt. Nepřipadá vám to ani trochu zvláštní? Skončí mu závazek, odejde z AČR a přestože bere hodně vysoké výsluhy, najednou se otočí, jako korouhvička a zpochybňuje svoje vlastní doporučení. Trapné a nedůstojné generála,“ konstatovala.

Roman Šmucler promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Černochová, to je největší a nejdražší ostuda České vlády od řízeného, politického převratu v roce 1989., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 29.08.2023 12:04:42
Za tuto škodu se musíte před celým národem zodpovídat. Vy jste rozvrátila nebo lépe řečeno pomohla rozvrátit celý rozpočet České republiky, který těžkopádně a diletantsky lepil další " expert " vlády Stanjura. A předseda vlády, který vůbec ničemu z řízení státu nerozumí, na to jen přikyvuje. I když je za to vrcholově zodpovědný..

|  29 |  0

Další články z rubriky

Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

20:45 Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

Řeporyjský starosta Pavel Novotný skončí v ODS, shodlo se na tom předsednictvo strany, v úterý večer…