Strach z Číny. Oceláři se bojí o místa

07.05.2016 11:17

O hrozbě zavalení Evropy levnými čínskými výrobky, kterým domácí výroba nedokáže konkurovat, píše dnešní MF Dnes. Záleží jen na tom, zda Evropská unie koncem tohoto roku kývne Číně na přidělení statusu tržní ekonomiky.

Strach z Číny. Oceláři se bojí o místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba ocelových ingotů

V ohrožení by pak podle MF Dnes byly desítky tisíc pracovních míst. Největší strach mají oceláři. Dokonce již byli protestovat v Bruselu. Hrůzu z nastalé situace však mají i firmy textilního, papírenského, sklářského i keramického průmyslu.

„Nebýt regulačních opatření, čínský přebytek oceli by Evropu hravě zaplavil,“ podotýká k tomu personální ředitel hutí ArcelorMittal a viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj. 

MF Dnes se následně věnuje situaci na ocelářském trhu. Čtvrtina hutních kapacit v Číně je totiž nevyužitá. Ocelárny posílají své přebytky na světový trh, cena oceli je tak stlačována. „Likviduje to evropské ocelárny, které ocel nedokážou za tak nízké ceny vyrobit,“ všímá si majitel Z-Group Steel Holding Zdeněk Zemek.

Čína svůj tržní status nyní po Evropě vyžaduje. Ta zatím v postoji nemá jasno. Čína přitom má zřejmě na tržní status nárok – když do Světové obchodní organizace totiž vstupovala, souhlasila s patnáctiletým přechodným „netržním obdobím“. To skončí letos v prosinci. Problémem je však skutečnost, že čínská ekonomika splňuje jen jedno z pěti hlavních kritérií, které WTO k udělení statusu vyžaduje. 

K celé věci se také postaví česká vláda. „Pro další diskusi budou určující návrhy předložené ze strany Evropské komise. Ta však ještě nepředložila žádná stanoviska ani konkrétní návrhy řešení, ke kterým bychom mohli zpracovat národní pozici,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.
 
Na opačné straně barikády, to znamená, že by přivítaly tržní status Číny, stojí strojírenské, elektrotechnické a elektroenergetické firmy. Domnívají se totiž, že udělení statusu Číně by mohlo být impulzem pro větší zájem o české výrobky na čínském trhu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…