Strana zelených navrhuje zrušit Ministerstvo pro místní rozvoj

18.10.2013 12:18

Strana zelených by v případě zvolení navrhla zrušení Ministerstva pro místní rozvoj a převedení jeho agendy pod jiné úřady. Agenda, která se týká rozdělování evropských dotací, by měla být pod Úřadem vlády. Novinářům to dnes řekl předseda strany Ondřej Liška. Redukci ministerstev prosazuje třeba i TOP 09, ráda by sloučila ministerstva dopravy, průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj a jejich agendu přesunula do nového Ministerstva hospodářství.

Strana zelených navrhuje zrušit Ministerstvo pro místní rozvoj
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení doufají, že zrušeníMministerstva pro místní rozvoj by přineslo úspory a převedení evropských dotací pod Úřad vlády by podle nich mohlo zajistit lepší dohled a efektivnější čerpání z fondů. "Ministerstvo pro místní rozvoj je zbytečné. Agendy by se rozdělily mezi Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zemědělství a Úřad vlády," řekl Liška.

S EU chce Strana zelených vyjednávat o zavedení nulové DPH na učebnice

O zrušení některých ministerstev uvažovala loni i vláda Petra Nečase (ODS). Mluvilo se o sloučení ministerstev kultury se školstvím a také spojením ministerstev pro místní rozvoj, životního prostředí a zemědělství. ČSSD tehdy takový plán odmítla, byla by pouze pro zánik Ministerstva pro místní rozvoj.

Zelení, kteří dnes představili svůj ekonomický program, navrhují snížit nižší sazbu DPH, která v letošním roce činí 15 procent. Do této sazby chtějí zahrnout i komodity, které jsou "společensky prospěšnější a šetrnější", jako jsou místní biopotraviny či veřejná doprava. Výpadek v příjmech by zelení kompenzovali mírným zvýšením základní sazby DPH.

S EU chce Strana zelených vyjednávat o zavedení nulové DPH na učebnice a některé potraviny. Výjimku u EU by rádi vyjednali i lidovci, ti by chtěli nulovou DPH na dětské plenky.

Snížení DPH navrhují i další strany - například ČSSD, hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…