Stráský končí v čele šumavského parku

27.06.2012 12:53

Ředitel správy Národního parku Šumava Jan Stráský opouští podle serveru Denik.cz k poslednímu červnu svou funkci. Jedenasedmdesátiletý bývalý ministr dopravy i zdravotnictví a někdější šéf Klubu českých turistů vedl správu nejrozsáhlejší přírodní rezervace v Česku rok a půl.

Stráský končí v čele šumavského parku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Deník.cz má informaci o odstoupení Stráského potvrzenou od zdroje na Ministerstvu životního prostředí. Mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek se ke konci svého šéfa zatím nechce vyjádřit. "Ve čtvrtek bude tisková konference," řekl pouze Pechoušek.

Ropák roku

Ministr životního prostředí jmenoval Stráského ředitelem parku v únoru 2011. Od začátku se o něm mluvilo jako o krizovém manažerovi s jasně vymezenou dobou působnosti. Sám Stráský odhadoval své působení na maximálně půl druhého roku. Jeho hlavním úkolem byla příprava návrhu zákona o Šumavě a likvidace tamní kůrovcové kalamity.

Právě kvůli tomu byl Stráský často terčem kritiky ekologických aktivistů a vysloužil si i cenu Ropák roku. Končící ředitel odmítal, že by si příroda měla se škůdcem poradit sama, naopak prosazoval likvidaci kůrovce chemickými zásahy i kácením stromů, a to i v přísně střežených šumavských lokalitách.

O tom, kdo Stráského nahradí, dosud není rozhodnuto. Sám Stráský před časem navrhl jako svého nástupce současného náměstka Jiřího Mánka. Na způsob likvidace kůrovcové kalamity mají oba podobný názor. Ministerstvo životního prostředí to zatím nechce komentovat. "V současnosti je stále ředitelem pan Stráský," řekl mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…