Střet o uprchlíky. V ČT se setkali filozof Sokol a poslanec Šarapatka

01.07.2015 23:15

Na Václavském náměstí v Praze dnes proběhla demonstrace proti přijímání uprchlíků a za vyhlášení referenda o vystoupení naší země z EU, kde se objevila také symbolická šibenice. Je na místě takto vyostřovat situaci? Ve středečních Událostech, komentářích o tom diskutovali filozof prof. Jan Sokol a poslanec Milan Šarapatka (nezařazený). Na úvod promluvil Oldřich Martinů, náměstek ředitele Europolu.

Střet o uprchlíky. V ČT se setkali filozof Sokol a poslanec Šarapatka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům, proti kvótám a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

„Europol se zaměřuje zejména na pašeráky, kteří převážejí uprchlíky přes Středozemní moře a následně dál do EU. Snaží se legalizovat jejich pohyb a především na tom chtějí vydělat,“ zdůraznil první host. Absolutní kontrolu nad přílivem uprchlíků nemáme, protože jich je moc, ale Europol a další orgány se prý snaží dělat maximum. Stejně tak nelze říci, kolik teroristů se mezi migranty skrývá. Radikálové mezi nimi jistě jsou, ale počty nejsou jasné.

Problém je v tom, že uprchlíky posléze zneužívá i organizovaný zločin, protože jsou bez práce, bez střechy nad hlavou, a jsou proto snadným cílem pro ty, kteří hledají „pěšáky“ pro vykonávání nelegálních aktivit.

Máme se bát? Tím teroristům nahráváme, říká Sokol

„Evropa si musí v první řadě rozmyslet, co ti teroristé vlastně chtějí, a nenahrávat jim do ruky. Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že radikálové nechtějí Evropu obsadit, ale vyděsit. Oni chtějí Evropu donutit k tomu, aby si zavedli policejní stát a sami se zbavili svobody,“ konstatoval Sokol. Obratem dodal, že mu velmi vadí, když se Islámský stát nazývá státem. To není stát, to je banda loupežníků, konstatoval.

Šarapatka to viděl jinak. V 60. a 70. letech minulého století sem mířili uprchlíci, kteří nacházeli práci, ale dnes ji nenajdou, jsou jen přítěží pro  náš sociální systém. „A takoví lidé přece nejsou nejlepšími adepty na poskytnutí azylu,“ zaznělo z jeho úst. Evropa musí jasně říci, že to není místo pro lidi, kteří se na našem systému chtějí přiživovat. Takoví lidé tu podle Šarapatky nemají co dělat, lidi prchající před válkou naproti tomu přijímat máme, jen si musíme dát pozor, aby mezi nimi nebyli i teroristi.

Sokol uznal, že je to problém, ale podle jeho názoru nemůžeme o každém zjistit, co je zač. To je nereálné, takže nemá smysl řešení v tomto smyslu hledat. „Evropa si ale musí najít způsob, jak ty vlny omezovat, ale nemá smysl se tím strašit,“ zdůrazňoval filozof. Šarapatka ale trval na svém, uprchlíky si musíme pečlivě vybírat a zároveň si chránit evropskou identitu. Jistou možností je budovat uprchlické tábory přímo v Africe, ale to by napřed vyžadovalo uskutečnit vojenskou operaci na severu Afriky, zajistit určité území, což by se zase neobešlo bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…