Střílení po zlodějích by nemělo být přijatelné, píše Reflex

08.05.2012 18:30

Lubomír Heger ve svém komentáři pro Reflex píše, že Češi jsou, co se týče majetku, stejní jako Američané. Považují za normální, že pokud ho někdo ohrozí, můžeme po něm střílet. Tak by to ale podle něj být nemělo.

Střílení po zlodějích by nemělo být přijatelné, píše Reflex
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Muž, který zastřelil zloděje z Chotěbuze, má na své straně celou veřejnost. Komentátor by na jeho místě zavolal policii. „Ne tak náš soused opravář. Má za to, že morální povinností každého občana je hájit majetek se zbraní v ruce. Možná tuší, že veřejnost je v tomhle bodu na jeho straně. Pokud jde o majetek, my Češi jsme téměř stoprocentní Američané,“ píše Heger.

Nejsme na Divokém západě

V Americe je obrana majetku, při které člověk zastřelí cizí osobu na svém pozemku, běžná. „I v Česku se drobní zloději propadají níže a níže na společenském žebříčku. Na pomyslné pyramidě se dnes pohybují kdesi mezi sexuálními zvrhlíky a šváby. Střílet po nich začíná být společensky přijatelné,“ tvrdí. Heger.

Hledá pro to důvody – zbožštění majetku za normalizace, fakt, že delikventi nejsou téměř nikdy dopadeni, přístup médií a filmy, které si lupiče pletou s loupežnými vrahy. Nebo spíš obyčejného zloděje, který nikoho zabít nechce, v podstatě neznají.

„Hollywoodská produkce poskytuje jakési základní vodítko, jak se při narušení soukromého prostoru chovat, avšak to je šité na míru domácímu publiku. Američané jsou posedlí svým druhým dodatkem ústavy, který jim umožňuje nosit zbraň, původně kvůli „řízené domobraně svobodného státu“,“ konstatuje Heger s tím, že na Divoký západ bychom si hrát neměli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…