Stropnický: Kvalita irácké armády se v poslední době zlepšuje

16.02.2017 19:26

Kvalita irácké armády, která bojuje s teroristickou organizací Islámský stát (IS), v posledních měsících stoupá. Novinářům to dnes po jednání mezinárodní koalice proti IS řekl český ministr obrany Martin Stropnický. Ministři obrany zemí rozsáhlé koalice, kde jsou kromě států NATO také například jejich partneři z regionu, se v Bruselu sešli po ministerské schůzce Severoatlantické aliance.

Stropnický: Kvalita irácké armády se v poslední době zlepšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Podle Stropnického dnes irácká strana informovala o postupu bojů, o rozsahu území, ze kterého byl IS vytlačen, a o počtu osvobozených vesnic. „Mluvilo se o tom, že to je svým způsobem věc, která postupuje úspěšně, ale že postup není tak rychlý, jak bychom si představovali,“ podotkl český ministr.

S výcvikem irácké armády pomáhá Severoatlantická aliance a podle Stropnického se to začíná konkrétním způsobem projevovat. Dosud byli Iráčané cvičeni mimo území své země, především v Jordánsku, nyní už ale začíná NATO přesunovat své výcvikové aktivity přímo do Iráku.

Islámský stát se podařilo vytlačit z nové, východní části města Mosulu, Bagdád však předpokládá, že úplné obsazení významného města bude trvat delší dobu.

Podle Stropnického je přitom třeba zabránit návratu IS do prostoru, odkud se ho předtím podaří vypudit. Český ministr v této souvislosti připomněl vývoj kolem syrské Palmýry, odkud loni syrská armáda s ruskou podporou IS vytlačila, ale území nedokázala trvale zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…