Stropnický na Frekvenci 1 potvrdil svou kandidaturu na místopředsedu hnutí ANO

17.01.2015 18:28

V dnešním pořadu Pressklub Frekvence1 byl hostem ministr obrany Martin Stropnický. Hovořil o tom, že naše armáda je v dobré kondici, jen je jí třeba posílit záložníky, ale také o tom, že se definitivně rozhodl pro kandidaturu na místopředsedu hnutí ANO. Na závěr vyslovil svoje přání zrežírovat si Jistě, pane ministře.

Stropnický na Frekvenci 1 potvrdil svou kandidaturu na místopředsedu hnutí ANO
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Na začátku Pressklubu Stropnický na otázku, jak jej osobně zasáhly útoky ve Francii, řekl: “Byl to samozřejmě šok, hodně těžce se mi o tom hovoří, protože ta brutalita a ty cíle jsou opravdu děsivé. Bylo to silné, protože se to dotklo zvyklostí a vlastností evropského kulturního prostoru, jehož tradice se tu pěstovala stovky let.”

Podle Stropnický jde o to, jestli máte stanovené nějaké hranice kultury a jejího vyjadřování nebo ji tolerujete jako bezbřehou. “Někdy je tato bezbřehé vyjadřování svobody šokující, ale nikdy by za to neměl být někdo trestán,” uvedl k tomu, jak vnímá svobodu slova a vyjadřování, když karikatury náboženských vůdců vyvolávají takové pohromy.

Dalším tématem Pressklubu bylo dění ve Vrběticích a skladech s municí. “Ve Vrběticích svítá na lepší časy, sice jsme slíbili, že munici začneme odvážet do konce ledna, ale bohužel vše záleží na povětrnostních podmínkách.” Ministr pak v pořadu uvedl, že není vyloučené další překvapení v podobě toho, že se ve skladech najde jiná munice, než je zaznamenána v evidenci. “Nicméně máme zde 220 až 230 vojáků a víme, že lidem z okolí dlužíme klid a ten dluh se snažíme v co nejrychlejším možném tempu splatit,” dodal.

Otázky moderátora L. X. Veselého se dotkly i znovuzavedení povinné vojenské služby. Ministr tento fakt rezolutně odmítl a svalil vinu na nejmenovaného novináře z nejmenovaného deníku, který tuto informaci vypustil a překroutil. “Branná povinnost platí pro všechny občany ve věku od 18 do 60 let, tato povinost nezanikla, my se však hodláme soustředit na zálohy, abychom, až vzikne nějaké ohrožení státu, měli kam sáhnout,” vysvětlil Stropnický.

Následně zhodnotil kvalitu a stav Armády ČR. “Kvalita naší armády je velice slušná až vynikající. Budeme rekrutovat podstatně více než v loňském roce. Letos budeme brát nově 1500 a v dohledné době bychom se měli dostat na kýžených 27 000 vojáků v aktivní službě. Kvalita se měří cvičením a při tom posledním byli generálové aliance velmi mile překvapeni, v jaké kondici armádu máme. Máme velmi kvalitní polní nemocnici, zdravotníky, máme výborné piloty, speciální síly 601," vyjmenovával Stropnický a dodal, že na druhou stranu nás „tlačí bota“ ve výbavě armády a její výstroji.

„Vy se ucházíte o místo místopřededy hnutí ANO, máte zmapováno jaké jsou vaše šance?" zazněla jedna z posledních otázek moderátora na ministra. "Je to čerstvé rozhodnotí,  ale kdybych necítil podporu v rámci strany, tak bych do toho nešel. Hovořil jsem o tom s ministry za ANO i s panem Babišem a nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu," řekl Stropnický.

A co by si Martin Stropnický přál? „Režíroval jsem Jistě, pane ministře, tak bych velmi rád zkusil i Jistě, pane premiére,“ uvedl ministr obrany. 

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…